Kvinoja je sjemenka koja izgledom nalikuje žitarici, no ona je gluten-free. Blagog je okusa i meke strukture. Osobno ju često pripremam jer se odlično slaže uz razne namirnice. Prije upotrebe, potrebno ju je skuhati u vodi, omjer je 1:2. Kuhanjem, kvinoja će upiti vodu i pomalo nabubriti.

Popečci od kvinoje idealna su večera ili užina. Možete ih poslužiti s umakom, rižom ili salatom. U nastavku vam donosimo 3 različita recepta. Možete ih peći u pećnici ili na zagrijanom ulju u tavi. U slast!
Popečci od kvinoje i tikvica
Potrebni sastojci:
- 2 dl kvinoje
- 2 manje tikvice
- 2 jaja
- 3 žlice brašna (bezglutenska mješavina, heljdino, pirovo, pšenično..)
- 3 žlice krušnih mrvica
- 30 g naribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica soli
- papar (količina po želji)
Priprema:
- Tikvice dobro operite te ih naribajte.
- Skuhanu kvinoju pustite da se prohladi pa joj dodajte sve sastojke. Brašno dodajte zadnje.
- Sastojke temeljito promiješajte.
- Kada smjesa postane kompaktna možete formirati popečke.
- Pecite ih u pećnici (180°/25 minuta) ili na tavi u zagrijanom ulju.
- Nakon 10 minuta popečke okrenite na drugu stranu.

Popečci od kvinoje i brokule
Potrebni sastojci:
- 1/2 šalica kvinoje
- 1 šalica sitno narezane brokule
- 3-4 manja šampinjona
- nekoliko oraha
- 1-2 žlice brašna (bezglutenska mješavina, pirovo, heljdino, pšenično…)
- 1 žličica majoneze (po izboru)
- 1-2 žličice kečapa (po izboru)
- sol, papar (količina po želji)
- dimljena paprika u prahu (količina po želji)
- češnjak u prahu (količina po želji)
Priprema:
- Brokulu nasjeckajte i kuhajte ju dok ne omekša.
- Šampinjone narežite na manje komadiće te ih pirjajte na tavi s malo ulja.
- Orahe usitnite.
- Skuhanu kvinoju ocijedite te ju pustite da se malo prohladi.
- Dodajte joj sve sastojke, brašno dodajte zadnje.
- Promiješajte sve temeljito kako bi se sastojci sjedinili.
- Oblikujte popečke te ih pecite u pećnici (180°/25 minuta) ili na tavi u zagrijanom ulju
- Nakon 10 minuta pečenja, popečke okrenite na drugu stranu.
Popečci od kvinoje i bundeve
Potrebni sastojci:
- 2 dl kvinoje
- 1 jaje
- 1 šalica sitno naribanog parmezana (možete koristiti i neki drugi topljiv sir)
- 2 dl pirea od bundeve
- 1/2 šalice krušnih mrvica
- sol, papar (količina po želji)
Priprema:
- Skuhanu kvinoju ocijedite i pustite neka se ohladi.
- Dodajte joj sve sastojke.
- Sve temeljito promiješajte kako bi smjesa bila kompaktna. Ako primijetite da se sastojci nisu sjedinili, dodajte žlicu brašna.
- Oblikujte popečke i pecite ih u pećnici (180°/25 minuta) ili u zagrijanom ulju na tavi.