Popečci od kvinoje – odlična užina, prilog ili večera!

Kvinoja je sjemenka koja izgledom nalikuje žitarici, no ona je gluten-free. Blagog je okusa i meke strukture. Osobno ju često pripremam jer se odlično slaže uz razne namirnice. Prije upotrebe, potrebno ju je skuhati u vodi, omjer je 1:2. Kuhanjem, kvinoja će upiti vodu i pomalo nabubriti.

Popečci od kvinoje idealna su večera ili užina. Možete ih poslužiti s umakom, rižom ili salatom. U nastavku vam donosimo 3 različita recepta. Možete ih peći u pećnici ili na zagrijanom ulju u tavi. U slast!

Popečci od kvinoje i tikvica

Potrebni sastojci:

  • 2 dl kvinoje
  • 2 manje tikvice
  • 2 jaja
  • 3 žlice brašna (bezglutenska mješavina, heljdino, pirovo, pšenično..)
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog peršinovog lista
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica soli
  • papar (količina po želji)

Priprema:

  1. Tikvice dobro operite te ih naribajte.
  2. Skuhanu kvinoju pustite da se prohladi pa joj dodajte sve sastojke. Brašno dodajte zadnje.
  3. Sastojke temeljito promiješajte.
  4. Kada smjesa postane kompaktna možete formirati popečke.
  5. Pecite ih u pećnici (180°/25 minuta) ili na tavi u zagrijanom ulju.
  6. Nakon 10 minuta popečke okrenite na drugu stranu.

Popečci od kvinoje i brokule

Potrebni sastojci:

  • 1/2 šalica kvinoje
  • 1 šalica sitno narezane brokule
  • 3-4 manja šampinjona
  • nekoliko oraha
  • 1-2 žlice brašna (bezglutenska mješavina, pirovo, heljdino, pšenično…)
  • 1 žličica majoneze (po izboru)
  • 1-2 žličice kečapa (po izboru)
  • sol, papar (količina po želji)
  • dimljena paprika u prahu (količina po želji)
  • češnjak u prahu (količina po želji)

Priprema:

  1. Brokulu nasjeckajte i kuhajte ju dok ne omekša.
  2. Šampinjone narežite na manje komadiće te ih pirjajte na tavi s malo ulja.
  3. Orahe usitnite.
  4. Skuhanu kvinoju ocijedite te ju pustite da se malo prohladi.
  5. Dodajte joj sve sastojke, brašno dodajte zadnje.
  6. Promiješajte sve temeljito kako bi se sastojci sjedinili.
  7. Oblikujte popečke te ih pecite u pećnici (180°/25 minuta) ili na tavi u zagrijanom ulju
  8. Nakon 10 minuta pečenja, popečke okrenite na drugu stranu.

Popečci od kvinoje i bundeve

Potrebni sastojci:

  • 2 dl kvinoje
  • 1 jaje
  • 1 šalica sitno naribanog parmezana (možete koristiti i neki drugi topljiv sir)
  • 2 dl pirea od bundeve
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • sol, papar (količina po želji)

Priprema:

  1. Skuhanu kvinoju ocijedite i pustite neka se ohladi.
  2. Dodajte joj sve sastojke.
  3. Sve temeljito promiješajte kako bi smjesa bila kompaktna. Ako primijetite da se sastojci nisu sjedinili, dodajte žlicu brašna.
  4. Oblikujte popečke i pecite ih u pećnici (180°/25 minuta) ili u zagrijanom ulju na tavi.