Biljke za svaki kutak

Danas je pomalo nezamislivo zamisliti dom bez daška zelenila. Osim što biljke pružaju fantastičan izgled svakom interijeru, one također pročišćavaju zrak i smanjuju stres. Neke biljke traže puno svjetlosti i brige, a neke i ne. Užurban život sa sobom nosi manjak slobodnog vremena, stoga smo za vas pripremili popis biljaka koje ne traže puno brige, a vašem prostoru pružiti će potrebno osvježenje.

Palma sreće

Palma sreće idealna je sobna biljka koja će vašem prostoru pružiti potrebno zelenilo i osvježenje. Ova biljka je za sve one koji baš i nemaju vremena svojim zelenim prijateljima pružiti potrebnu njegu i brigu. Sobnu palmu možete postaviti na neko tamnije mjesto, to neće utjecati na njen rast. Voda joj također nije potrebna, dovoljno je da je jednom mjesečno zalijete i ona će biti zadovoljna.

Aloe vera

Prekrasan sukulent koji ne traži puno brige i njege. Aloe vera vrlo je ljekovita i atraktivna, pripada biljkama koje nose naziv čistač zraka. Njen gel idealan je za održavanje ljepote i zdravlja kože. Sve što je ovoj biljci potrebno za zdrav rast je prirodna svjetlost. Bez vode može izdržati i mjesec dana, stoga je ova biljka idealna za one koji su pomalo zaboravni i u vječnoj žurbi.

Aloe vera

Fikus gumijevac

Sve vrste fikusa idealne su za svaki dom. Odličan su pročišćivač zraka i vrlo jednostavne za uzdržavanje. Ne traže puno prirodne svjetlosti, a uspijevaju i na hladnijim područjima. Fikus može rasti i uz manje količine vode. Ako ga zaboravite zaliti, ne brinite, vrlo je izdržljiv.

Sabljica

Biljka sabljica poznata je i pod nazivom svekrvin jezik. Preslatkog je izgleda i vrlo ljekovitog djelovanja. Za razliku od ostalih biljki, sabljica ispušta kisik noću pa ju možete držati i u spavaćoj sobi. Kao i prethodne biljke, potrebna joj je minimalna njega. Svjetlost nije ključan faktor za njen rast, možete ju postaviti i na sjenovito mjesto. Vodu joj pružite minimalno jednom mjesečno i vaša biljka bit će zahvalna i lijepog izgleda.

Sabljica

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan koji je poznat i pod nazivom klorofit, odličan je izbor za dnevnu sobu. Ova biljka uklanja ugljični monoksid stoga se preporučuje postaviti ju u prostor gdje se nalazi kamin ili peć. Njega je vrlo jednostavna, ovoj biljci nije potrebno prirodno svijetlo, vrlo je prilagodljiva i izdržljiva. Zalijte je jednom do dva puta mjesečno i to je to.

Zlatni puzavac

Zlatni puzavac ili đavlji bršljan jedna je od popularnijih sobnih biljaka. Kao što sam naziv govori, riječ je o puzavici, vrlo atraktivnog izgleda. Pročišćuje zrak i vrlo uspješno uklanja toksine iz zraka. Možete ga uzgajati u tamnijem prostoru, no svjetlost ovoj biljci pruža dodatnu ljepotu i omogućuje brži rast. Potrebno je svakih 2 tjedna zaliti biljku, odnosno kada zemlja presuši.