Veggie lazanje s patlidžanom

Klasične lazanje svi obožavaju, no jeste li probali varijantu bez mesa? Bili vegetarijanac ili ne, ovaj recept morate probati! Priprema nije prezahtjevna, potrebno vam je nekoliko sastojaka i nešto manje od sat vremena za pripremu. Prefine, jednostavne i vrlo zdrave. 😊

Potrebni sastojci:

  • 3 velika patlidžana
  • 3 glavice luka
  • 6 češnja češnjaka
  • 1 svježa kadulja
  • 1 žličica ljute crvene paprike
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • sol, papar (količina po guštu)
  • 2 x 400 g konzerva pelata
  • 80 g Cheddara ili gaude (možete izostaviti sir)
  • 80 g parmezana (po izboru)
  • 300 g listova lazanja

Priprema:

  1. Stavite veću, dublju tavu na srednje jaku vatru s 250 ml vode.
  2. Cijele patlidžane izbodite vilicom, prepolovite ih po dužini i stavite u tavu.
  3. Luk očistite, nasjeckajte ga i dodajte patlidžanima, poklopite i kuhajte 20-ak minuta.
  4. U međuvremenu ogulite i sitno nasjeckajte češnjak.
  5. Pećnicu zagrijte na 200°.
  6. Maknite poklopac, kada je povrće omekšalo, u sredini napravite rupu. Dodajte 3 žlice maslinovog ulja, češnjak, nekoliko listova kadulje, ljutu crvenu papriku i naribanu koricu od limuna. Pirjajte 10-ak minuta.
  7. Dodajte pelate i nastavite povrće pirjati 20-ak minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi dodajte malo vode.
  8. Maknite s vatre i dodajte naribane sireve, sol i papar.
  9. Sada slijedi dio slaganja lazanja u izabrani protvan. Postavite donji dio, dodajte umak i povrće, sve lijepo rasporedite. Postupak ponovite dok ne potrošite sav umak i povrće. Na gornji dio lazanja možete naribati još malo sira.
  10. Preostale listove kadulje namočite u maslinovom ulju te ih dodajte na vrh lazanja.
  11. Pecite 25 minuta, odnosno dok lazanje ne porumene.
  12. Poslužite toplo, u slast!