Celijakija je bolest probavnog sustava o kojoj se zapravo vrlo malo piše. Najjednostavnije rečeno, to je osjetljivost na gluten. Gluten je posebna vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. On čini tijesto ljepljivim i elastičnijim. Prisutan je u mnogim prehrambenim proizvodima, no danas zbog sve većeg broja oboljelih od celijakije, sve više trgovina sadrži police s gluten-free proizvodima. Veliki broj ljudi nije ni svjestan da njihovo tijelo odbija gluten, a ako se ova bolest ne liječi, može prouzrokovati razne probleme i tegobe. U nastavku saznajte simptome celijakije te kako ju liječiti, odnosno kontrolirati i ublažiti simptome.

Celijakija ili glutenska enteropatija je nasljedni imunološki poremećaj kojeg obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Osoba koja boluje od ove bolesti, konzumacijom glutena pokreće razne probavne smetnje u tankom crijevu. Ako ne obraćate pozornost na simptome, reakcije na gluten oštetit će sluznicu tankog crijeva i spriječiti apsorpciju hranjivih tvari. S vremenom se mogu razviti i teške bolesti poput karcinoma crijeva i malignog tumora limfnog tkiva crijeva. Zbog svega navedenog, saznajte koji su simptomi bolesti i reagirajte na vrijeme!
Simptomi celijakije
- dugotrajni proljev
- gubitak tjelesne mase
- bol u trbuhu, grčevi
- poseban oblik dermatitisa (sitne točkice po tijelu)
- gubitak teka
- nadutost trbuha
- povraćanje
- neplodnost
Često se ova bolest pojavljuje bez simptoma. Kod takvih bolesnika se tek analizom sluznice tankog crijeva otkrivaju njena oštećenja. Stručnjaci su ustanovili da u Hrvatskoj svaka 80. osoba boluje od celijakije. Dijagnoza se utvrđuje analizom krvi ili biopsijom sluznice tankog crijeva.

Liječenje – promjena prehrane
Za celijakiju ne postoji lijek… Ona se može kontrolirati i ublažiti uz promjenu prehrane, odnosno izbjegavanjem glutena. Pridržavanjem bezglutenske prehrane svi simptomi bolesti će se povući. Zbog sve većeg broja osoba s intolerancijom na gluten, gotovo u svakoj trgovini možete pronaći gluten-free proizvode, uključujući i brašno od kojeg sami možete pripremiti kruh, krekere, tjesteninu, kolače i druge slastice.
Što izbjegavati?
- bijelo pšenično brašno (kruh, pekarske proizvode, tjesteninu, kekse, kolače…)
- žitarice
- pivo
- pivski kvasac
- bojanu hranu
- ječam
- raženo brašno (kruh, pekarski proizvodi, slastice, tjestenina…)
- zob
- kus-kus
- bulgur
- griz
- suhomesnate proizvode – gotove prerađevine (sadrže tragove brašna)
- kupovna gotova jela