Što je celijakija?

Celijakija je bolest probavnog sustava o kojoj se zapravo vrlo malo piše. Najjednostavnije rečeno, to je osjetljivost na gluten. Gluten je posebna vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. On čini tijesto ljepljivim i elastičnijim. Prisutan je u mnogim prehrambenim proizvodima, no danas zbog sve većeg broja oboljelih od celijakije, sve više trgovina sadrži police s gluten-free proizvodima. Veliki broj ljudi nije ni svjestan da njihovo tijelo odbija gluten, a ako se ova bolest ne liječi, može prouzrokovati razne probleme i tegobe. U nastavku saznajte simptome celijakije te kako ju liječiti, odnosno kontrolirati i ublažiti simptome.

Celijakija ili glutenska enteropatija je nasljedni imunološki poremećaj kojeg obilježava trajna nepodnošljivost glutena. Osoba koja boluje od ove bolesti, konzumacijom glutena pokreće razne probavne smetnje u tankom crijevu. Ako ne obraćate pozornost na simptome, reakcije na gluten oštetit će sluznicu tankog crijeva i spriječiti apsorpciju hranjivih tvari. S vremenom se mogu razviti i teške bolesti poput karcinoma crijeva i malignog tumora limfnog tkiva crijeva. Zbog svega navedenog, saznajte koji su simptomi bolesti i reagirajte na vrijeme!

Simptomi celijakije

  • dugotrajni proljev
  • gubitak tjelesne mase
  • bol u trbuhu, grčevi
  • poseban oblik dermatitisa (sitne točkice po tijelu)
  • gubitak teka
  • nadutost trbuha
  • povraćanje
  • neplodnost

Često se ova bolest pojavljuje bez simptoma. Kod takvih bolesnika se tek analizom sluznice tankog crijeva otkrivaju njena oštećenja. Stručnjaci su ustanovili da u Hrvatskoj svaka 80. osoba boluje od celijakije. Dijagnoza se utvrđuje analizom krvi ili biopsijom sluznice tankog crijeva.

Liječenje – promjena prehrane

Za celijakiju ne postoji lijek… Ona se može kontrolirati i ublažiti uz promjenu prehrane, odnosno izbjegavanjem glutena. Pridržavanjem bezglutenske prehrane svi simptomi bolesti će se povući. Zbog sve većeg broja osoba s intolerancijom na gluten, gotovo u svakoj trgovini možete pronaći gluten-free proizvode, uključujući i brašno od kojeg sami možete pripremiti kruh, krekere, tjesteninu, kolače i druge slastice.

Što izbjegavati?

  • bijelo pšenično brašno (kruh, pekarske proizvode, tjesteninu, kekse, kolače…)
  • žitarice
  • pivo
  • pivski kvasac
  • bojanu hranu
  • ječam
  • raženo brašno (kruh, pekarski proizvodi, slastice, tjestenina…)
  • zob
  • kus-kus
  • bulgur
  • griz
  • suhomesnate proizvode – gotove prerađevine (sadrže tragove brašna)
  • kupovna gotova jela