Kus-kus je vrlo popularna namirnicama u afričkoj kuhinji, čest je sastojak mnogih tradicionalnih jela. Naziva se “najmanjom tjesteninom na svijetu”, a dobiva se mljevenjem durum pšenice – semoline. Namirnica bogata proteinima i vrlo jednostavna za pripremiti. Ovo je idealna namirnica za sve one koji se bore s viškom kilograma jer kus-kus sadrži vrlo malo masti i kalorija, a veliki postotak vlakna. Zbog svog neutralnog okusa, odlično se slaže sa raznim sastojcima. Možete ga pripremiti na slatki ili slani način.

Zašto kus-kus?
- bogat je selenom (antioksidansom)
- izvor biljnih proteina
- jača imunitet
- tijelu daje potrebnu energiju i snagu
- bogat kalcijem, željezom i magnezijem
- sadrži razne vitamine B skupine
- niskokaloričan je
- potiče probavu
Kupovina i priprema
Kus-kus danas možete pronaći u raznim trgovinama ili drogerijama poput DM-a. Posljednjih nekoliko godina, potreba na tržištu je znatno porasla stoga se danas može pronaći na policama gotovo svake trgovine.
Kus-kus je vrlo jednostavan za pripremiti. Potrebno ga je samo skuhati, najjednostavnije je da ga stavite u jednu posudu, prelijete vrućom vodom i poklopite. Pustite neka upije svu tekućinu i to je to! Možete ga kuhati i u pilećoj, goveđoj ili povrtnoj juhi.

Što pripremiti od kus-kusa?
Kus-kus je odlična zamjena za rižu ili tjesteninu. Neutralnog je okusa i može se kombinirati s raznim povrćem, voćem i mesom. Možete ga poslužiti hladnog ili toplog, u oba slučaja, jednako je ukusan.
Kus-kus s piletinom
Potrebni sastojci:
- pileća prsa (otkoštena, nasjeckana)
- 1 šalica meksičke mješavine (zamrznuto povrće)
- 2 veće rajčice
- 1 tikvica
- 1 ljuta papričica
- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol (količina po guštu)
- papar (količina po guštu)
- svježi peršin
- čili (po želji)
- curry (po želji)
- 1 šalica nekuhanog kus-kusa
Priprema:
Nasjeckana pileća prsa popržite na tavi. Pečeno meso pretresite u posudu i stavite sa strane. U istoj tavi, na malo maslinovog ulja, pirjajte nasjeckan luk. Nakon što je luk omekšao i poprimio blago zlatnu boju, dodajte nasjeckanu tikvicu i meksičku mješavinu. Po potrebi dodajte još malo maslinovog ulja. Pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckanu rajčicu i nastavite pirjati povrće na laganoj vatri. Poklopite i pustite neka se kuha 10-ak minuta.
Kus-kus možete skuhati u običnoj vodi ili odabranoj juhi, vama na izbor. U skuhano povrće dodajte piletinu, kuhan kus-kus, nasjeckanu čili papričicu i začine. Sve temeljito promiješajte, maknite s vatre i poklopite. Pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi se sastojci sjedinili. Dodajte nasjeckan peršin i poslužite. U slast!
Ljetna salata s kus-kusom
Potrebni sastojci:
- 4 češnja češnjaka
- 2 veće slatke paprike
- 3 veće rajčice
- 2 šalice rikole ili svježeg špinata
- 2 šalice matovilca
- 1/2 konzerve kukuruza
- pola glavice luka
- 2 šake graška (skuhanog)
- 1 šalica nekuhanog kus-kusa
- maslinovo ulje
- sol (količina po guštu)
- papar (količina po guštu)
- limun (možete koristiti i jabučni ocat)
- feta sir (količina po guštu)
Priprema:
Kus-kus skuhajte u vodi ili povrtnoj juhi. U veću zdjelu dodajte usitnjen češnjak, narezan luk, paprike, rajčice, rikolu/svježi špinat, matovilac, grašak i kukuruz. Promiješajte pa začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i limunovim sokom. Dodajte usitnjen feta sir i sve temeljito promiješajte kako bi se sastojci sjedinili. Prije posluživanja, salatu ohladite u hladnjaku. U slast!