Ako niste probali veggie ćufte, pravo je vrijeme! Jednostavno, prefino i zdravo. Odlična ideja za ručak, večeru ili užinu. Prilikom pripreme možete dodati začine po želji – kurkumu, crvenu papriku, čili – što god volite. Krušne mrvice možete zamijeniti bezglutenskim. Prilikom pripreme potreban vam je blender ili štapni mikser. Od navedene količine, dobiti ćete 24 ćufte, u nastavku donosimo recept.

Potrebni sastojci:
Veggie ćufte:
- 2 šalice kuhane riže
- 1 šalica oraha (po izboru)
- 4 češnja češnjaka
- 3 šalice kuhanog slanutka
- 1 žličica kvasca
- 2 žlice pasirane rajčice
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice suhog bosiljka (možete dodati i malo svježeg peršina)
- 2 žličice soli
- crni papar (količina po guštu)
- 1/4 šalice krušnih mrvica
Umak od pečene paprike:
- 2 veće pečene crvene paprike
- 420 ml kokosovog mlijeka (možete koristiti i obično ili neko drugo po vašem izboru)
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- crni papar (količina po guštu)
- 1 žličica suhog bosiljka
- 1 žličica suhog origana
- 1/2 žličice sušene majčine dušice
- prstohvat crvene paprike (možete dodati i malo čilija)
- svježi peršin
Priprema:
Veggie ćufte:
U blender dodajte kuhanu rižu, očišćen češnjak i orahe. Miksajte dok se sastojci ne sjedine i usitne.
Dodajte većinu slanutka (pustite sa strane 1/2 šalice), kvasac, pasiranu rajčicu, maslinovo ulje, bosiljak, sol i papar. Miksajte dok se svi sastojci ne usitne. Ako ne preferirate veće komadiće slanutka, izblendajte ostatak.
U kremastu smjesu dodajte krušne mrvice kako bi lakše oblikovali ćufte. Žlicom umiješajte slanutak, možete ga nasjeckati na četvrtine ili ostaviti cijelog.
Pećnicu zagrijte na 180°. Kada je smjesa kompaktna, oblikujte ćufte po željenoj veličini. Posložite ih na papir za pečenje i svaku polijte s 2 kapi ulja.
Ćufte se peku 25-30 minuta. Nakon 15-ak minuta okrenite ih na drugu stranu kako bi se ravnomjerno ispekle.
Umak od pečene paprike:
U blender dodajte sve sastojke i miksajte dok se sve ne usitni. Kada je smjesa kompaktna i kremasta, prebacite ju u dublju tavu.
Pustite neka se umak krčka 5-10 minuta zatim mu dodajte pečene ćufte. Sve promiješajte kako bi ćufte upile malo umaka i postale sočnije.
Dodajte svježi peršin i po želji parmezan ili naribanu gaudu (možete koristiti i neki drugi sir – npr. mozzarellu).
Poslužite uz salatu ili neki drugi željeni prilog. U slast!