Salata se najčešće poslužuje kao prilog uz glavno jelo, no salata može biti glavno jelo. Uz odabrano povrće možete dodati razne druge sastojke i salatu podignuti na “višu razinu”. Obrok koji je zdrav, zasitan, preukusan, a vrlo jednostavan za pripremiti! Ručak, užina ili večera – salata je odličan izbor. U nastavku donosimo nekoliko recepata koje morate probati!

Salata s tunom i batatom
Potrebni sastojci:
- 3 batata
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 konzerve tune
- 1 manja mrkva
- 3 rajčice
- sol (količina po guštu)
- papar (količina po guštu)
- jabučni ocat (možete ga zamijeniti limunovim sokom – količina po guštu)
- malo nasjeckanog bosiljka
- sitno nasjeckan radič (po želji)
- sitno nasjeckana zelena salata (po želji)
Priprema:
Batat skuhajte u vodi, narežite ga na manje komadiće kako bi prije omekšao. Kuhan batat premažite uljem, soli i paprom te ga pecite na laganoj vatri kako bi postao hrskav.
U veću zdjelu dodajte tunu, naribanu mrkvu, nasjeckanu rajčicu, radič i zelenu salatu. Začinite sve sa soli, paprom, bosiljkom, maslinovim uljem i jabučnim octom ili limunovim sokom. Sve temeljito promiješajte. Na kraju dodajte batat i poslužite. U slast!
Veggie salata s kus-kusom
Potrebni sastojci:
- 1/4 šalice sušenih rajčica bez ulja
- 1 šalica kus-kusa
- 1/2 šalice maslina (bez koštica)
- 10 cherry rajčica
- 2 šake matovilca
- svježi peršin
- 1 limun
- 2 žlice maslinovog ulja
- manja konzerva graha ili slanutka
- sol (količina po guštu)
- papar (količina po guštu)
Priprema:
U manju posudu dodajte sušene rajčice i prekrijte ih vrućom vodom. Poklopite i pustite neka odstoje par minuta. Kus-kus također dodajte u manju posudu, prelijte vrućom vodom i poklopite. Nakon 10-ak minuta bit će skuhan i spreman za korištenje.
U veću zdjelu dodajte narezane masline, cherry rajčice i matovilac. Procijedite sušene rajčice i dodajte ih u zdjelu zajedno s grahom/slanutkom i kuhanim kus-kusom. Začinite sa soli, paprom, maslinovim uljem, limunovim sokom i sve temeljito promiješajte. Na kraju dodajte malo sitno nasjeckanog peršina. Salatu ohladite u hladnjaku prije posluživanja. U slast!
Salata s tjesteninom
Potrebni sastojci:
- 1/2 kg odabrane tjestenine
- 1 crveni luk
- 8 kriški pržene slanine (po želji)
- 15 cherry rajčica
- 3 šake rikole
- 3 šake matovilca
- nasjeckan radič
- maslinovo ulje
- sol (količina po guštu)
- papar (količina po guštu)
- 1 limun
Priprema:
Tjesteninu skuhajte i pustite neka se ohladi. U tavu dodajte nasjeckan luk i pirjajte ga na laganoj vatri, vrlo kratko. Rajčicu narežite na četvrtine.
U veliku zdjelu dodajte skuhanu, procijeđenu tjesteninu, luk, rajčicu, prženu slaninu, radič, rikolu i matovilac. Začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i limunovim sokom. Sve temeljito promiješajte zatim poslužite. U slast!