Zdravo, ukusno, zasitno – salate koje morate probati!

Salata se najčešće poslužuje kao prilog uz glavno jelo, no salata može biti glavno jelo. Uz odabrano povrće možete dodati razne druge sastojke i salatu podignuti na “višu razinu”. Obrok koji je zdrav, zasitan, preukusan, a vrlo jednostavan za pripremiti! Ručak, užina ili večera – salata je odličan izbor. U nastavku donosimo nekoliko recepata koje morate probati!

Salata s tunom i batatom

Potrebni sastojci:

  • 3 batata
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 konzerve tune
  • 1 manja mrkva
  • 3 rajčice
  • sol (količina po guštu)
  • papar (količina po guštu)
  • jabučni ocat (možete ga zamijeniti limunovim sokom – količina po guštu)
  • malo nasjeckanog bosiljka
  • sitno nasjeckan radič (po želji)
  • sitno nasjeckana zelena salata (po želji)

Priprema:

Batat skuhajte u vodi, narežite ga na manje komadiće kako bi prije omekšao. Kuhan batat premažite uljem, soli i paprom te ga pecite na laganoj vatri kako bi postao hrskav.

U veću zdjelu dodajte tunu, naribanu mrkvu, nasjeckanu rajčicu, radič i zelenu salatu. Začinite sve sa soli, paprom, bosiljkom, maslinovim uljem i jabučnim octom ili limunovim sokom. Sve temeljito promiješajte. Na kraju dodajte batat i poslužite. U slast!

Veggie salata s kus-kusom

Potrebni sastojci:

  • 1/4 šalice sušenih rajčica bez ulja
  • 1 šalica kus-kusa
  • 1/2 šalice maslina (bez koštica)
  • 10 cherry rajčica
  • 2 šake matovilca
  • svježi peršin
  • 1 limun
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • manja konzerva graha ili slanutka
  • sol (količina po guštu)
  • papar (količina po guštu)

Priprema:

U manju posudu dodajte sušene rajčice i prekrijte ih vrućom vodom. Poklopite i pustite neka odstoje par minuta. Kus-kus također dodajte u manju posudu, prelijte vrućom vodom i poklopite. Nakon 10-ak minuta bit će skuhan i spreman za korištenje.

U veću zdjelu dodajte narezane masline, cherry rajčice i matovilac. Procijedite sušene rajčice i dodajte ih u zdjelu zajedno s grahom/slanutkom i kuhanim kus-kusom. Začinite sa soli, paprom, maslinovim uljem, limunovim sokom i sve temeljito promiješajte. Na kraju dodajte malo sitno nasjeckanog peršina. Salatu ohladite u hladnjaku prije posluživanja. U slast!

Salata s tjesteninom

Potrebni sastojci:

  • 1/2 kg odabrane tjestenine
  • 1 crveni luk
  • 8 kriški pržene slanine (po želji)
  • 15 cherry rajčica
  • 3 šake rikole
  • 3 šake matovilca
  • nasjeckan radič
  • maslinovo ulje
  • sol (količina po guštu)
  • papar (količina po guštu)
  • 1 limun

Priprema:

Tjesteninu skuhajte i pustite neka se ohladi. U tavu dodajte nasjeckan luk i pirjajte ga na laganoj vatri, vrlo kratko. Rajčicu narežite na četvrtine.

U veliku zdjelu dodajte skuhanu, procijeđenu tjesteninu, luk, rajčicu, prženu slaninu, radič, rikolu i matovilac. Začinite s maslinovim uljem, soli, paprom i limunovim sokom. Sve temeljito promiješajte zatim poslužite. U slast!