Čaj od đumbira

Svaki čaj vrlo je ljekovit i koristi se za liječenje određenih tegoba. Đumbir se u trgovinama može pronaći kao mljeveni začin ili u svom prirodnom obliku – gomoljast korijen. Čaj od đumbira izrazito je ljekovit, a uz to ima egzotičan – blago ljutkast okus. Još u dalekoj povijesti, u Aziji, ovaj čaj koristio se u tradicionalnoj narodnoj medicini, a danas je popularan u cijelom svijetu. Možete ga konzumirati vrućeg ili hladnog uz žličicu meda i malo limunovog soka. U nastavku donosimo sve dobrobiti đumbira i recepte za čaj.

Zašto đumbir?

  • bogat je vitaminima i mineralima
  • potiče probavu
  • smanjuje mučninu
  • ima antibakterijska i protuupalna svojstva
  • pomaže kod mršavljenja
  • pomaže kod detoksikacije organizma
  • snižava kolesterol i krvni tlak
  • poboljšava cirkulaciju
  • pospješuje grčeve i menstrualne bolove
  • jača imunitet
  • regulira šećer u krvi
  • odličan lijek za vrtoglavicu

Kupovina i upotreba

Đumbir možete pronaći u supermarketima poput Konzuma, Lidla, Kauflanda i slično. Upravo zbog svoje popularnosti, danas ga gotovo svaka veća trgovina ima na svojim policama. Đumbir u prahu zasigurno ćete pronaći u svakoj trgovini, no vrlo vjerojatno i svježi korijen.

Đumbir možete koristiti na više načina – mljeveni možete dodati u jutarnje smoothie, zobene pahuljice ili u slana jela. Zbog svog aromatičnog okusa svakom jelu pruži dodatan okus. Svježi đumbir najviše se koristi u pripravku čaja, no također ga možete dodati u smoothie, pahuljice, voćnu salatu, kolače i sl.

Čaj od đumbira

Prilikom pripreme čaja, možete koristiti svjež korijen ili đumbir u prahu. Obje varijante su vrlo ljekovite. Ako pripremate čaj od svježeg đumbira, ogulite ga, narežite na manje komadiće i stavite kuhati zajedno s vodom. Kada voda proključa, lončić maknite s vatre, poklopite ga i pustite neka odstoji cca. pola sata. Nakon toga, čaj zasladite medom i limunovim sokom. Možete ga piti toplog ili hladnog uz koji listić mente. Đumbir u prahu dodajte u kipuću vodu, promiješajte i zasladite po guštu.

Čaj od đumbira i kurkume

Kurkuma je također vrlo ljekovit začin specifičnog okusa. Čaj od đumbira i kurkume jednostavan je za pripremiti, a iznimno ljekovit. U litru vode dodajte komadiće đumbira, neka se kuhaju dok voda ne proključa, zatim čaj poklopite i pustite neka odstoji 20-30 minuta. Dodajte 1/2 žličicu kurkume u prahu, 5 zrna crnog papra i sve promiješajte. Možete dodati med i limunov sok za dodatnu aromu.

Čaj od đumbira i cimeta

Cimet u prahu i đumbir zajedno čine “eliksir” zdravlja. Konzumacija ovog čaja preporučuje se onima koji imaju razne tegobe sa želudcem. Odličan je lijek za kašalj i upalu grla. U lončić dodajte željenu količinu vode i nasjeckan đumbir. Kada voda proključa, lončić sklonite s vatre i poklopite ga. Pustite neka odstoji 20-30 minuta zatim dodajte žličicu cimeta u prahu. Možete dodati med i malo limunovog soka za dodatnu aromu.