Svaki čaj vrlo je ljekovit i koristi se za liječenje određenih tegoba. Đumbir se u trgovinama može pronaći kao mljeveni začin ili u svom prirodnom obliku – gomoljast korijen. Čaj od đumbira izrazito je ljekovit, a uz to ima egzotičan – blago ljutkast okus. Još u dalekoj povijesti, u Aziji, ovaj čaj koristio se u tradicionalnoj narodnoj medicini, a danas je popularan u cijelom svijetu. Možete ga konzumirati vrućeg ili hladnog uz žličicu meda i malo limunovog soka. U nastavku donosimo sve dobrobiti đumbira i recepte za čaj.

Zašto đumbir?
- bogat je vitaminima i mineralima
- potiče probavu
- smanjuje mučninu
- ima antibakterijska i protuupalna svojstva
- pomaže kod mršavljenja
- pomaže kod detoksikacije organizma
- snižava kolesterol i krvni tlak
- poboljšava cirkulaciju
- pospješuje grčeve i menstrualne bolove
- jača imunitet
- regulira šećer u krvi
- odličan lijek za vrtoglavicu
Kupovina i upotreba
Đumbir možete pronaći u supermarketima poput Konzuma, Lidla, Kauflanda i slično. Upravo zbog svoje popularnosti, danas ga gotovo svaka veća trgovina ima na svojim policama. Đumbir u prahu zasigurno ćete pronaći u svakoj trgovini, no vrlo vjerojatno i svježi korijen.
Đumbir možete koristiti na više načina – mljeveni možete dodati u jutarnje smoothie, zobene pahuljice ili u slana jela. Zbog svog aromatičnog okusa svakom jelu pruži dodatan okus. Svježi đumbir najviše se koristi u pripravku čaja, no također ga možete dodati u smoothie, pahuljice, voćnu salatu, kolače i sl.

Čaj od đumbira
Prilikom pripreme čaja, možete koristiti svjež korijen ili đumbir u prahu. Obje varijante su vrlo ljekovite. Ako pripremate čaj od svježeg đumbira, ogulite ga, narežite na manje komadiće i stavite kuhati zajedno s vodom. Kada voda proključa, lončić maknite s vatre, poklopite ga i pustite neka odstoji cca. pola sata. Nakon toga, čaj zasladite medom i limunovim sokom. Možete ga piti toplog ili hladnog uz koji listić mente. Đumbir u prahu dodajte u kipuću vodu, promiješajte i zasladite po guštu.
Čaj od đumbira i kurkume
Kurkuma je također vrlo ljekovit začin specifičnog okusa. Čaj od đumbira i kurkume jednostavan je za pripremiti, a iznimno ljekovit. U litru vode dodajte komadiće đumbira, neka se kuhaju dok voda ne proključa, zatim čaj poklopite i pustite neka odstoji 20-30 minuta. Dodajte 1/2 žličicu kurkume u prahu, 5 zrna crnog papra i sve promiješajte. Možete dodati med i limunov sok za dodatnu aromu.
Čaj od đumbira i cimeta
Cimet u prahu i đumbir zajedno čine “eliksir” zdravlja. Konzumacija ovog čaja preporučuje se onima koji imaju razne tegobe sa želudcem. Odličan je lijek za kašalj i upalu grla. U lončić dodajte željenu količinu vode i nasjeckan đumbir. Kada voda proključa, lončić sklonite s vatre i poklopite ga. Pustite neka odstoji 20-30 minuta zatim dodajte žličicu cimeta u prahu. Možete dodati med i malo limunovog soka za dodatnu aromu.