Kvinoja (quinoa) je namirnica visoke nutritivne vrijednosti, naziva se lažnom žitaricom jer je bogata kalcijem i proteinima te samim izgledom nalikuje na žitarice. Ova sjemenka porijeklom je iz Južne Amerike, no danas je popularna diljem svijeta upravo zbog svoje hranjivosti. Vrlo je jednostavna za pripremiti, potrebno ju je samo skuhati i to je to. Kvinoju možete dodati u razna jela – salate, popečke, složence i slično. U nastavku donosimo recept za jelo koje će vas sigurno oduševiti. Ukusno, zdravo i gotovo u nekoliko minuta!

Potrebni sastojci:
- 1 crveni luk
- 2 tikvice
- 2 paprike
- 2 mrkve
- 2 rajčice (po izboru)
- 6 češnja češnjaka
- 1 šalica kvinoje
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica svježe majčine dušice (možete koristiti i sušenu)
- sol (količina po guštu)
- papar (količina po guštu)
- 1 žlica balzamičnog octa
- 1/2 žličice senfa
- čili (po izboru)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°. Povrće nasjeckajte na komade, osobno ih sjeckam na srednju veličinu, ni presitno ni prekrupno. Mrkve i tikvice možete na kolutove. U manji pleh ili keramičku posudu, posložite svo povrće. Začinite ga s maslinovim uljem, soli, paprom i pospite malo majčine dušice. Promiješajte sve vrlo temeljito i pustite neka se povrće peče 30 do 40 minuta.
Dok se povrće peče, skuhajte kvinoju. Možete ju kuhati u običnoj vodi ili u temeljcu za juhe – povrtni ili pileći. Kvinoja bude odlična u obje varijante. Na šalicu kvinoje stavite 2 šalice tekućine. U manji lonac ubacite sastojke i kuhajte na umjerenoj vatri 15-ak minuta. Kvinoja upija vodu, ako primijetite da nema vode, a još uvijek nije dovoljno mekana, dodajte još malo tekućine. Nakon 15-ak minuta lončić poklopite i kuhajte ju još 10-ak minuta na laganoj vatri. Svako malo promiješajte kako ne bi izgorjela.
U veliku zdjelu dodajte skuhanu kvinoju i pridružite joj pečeno karamelizirano povrće. Promiješajte sastojke i dodajte ostatak začina – malo maslinovog ulja, balzamični ocat i senf. Po potrebi dodajte još soli. Sve temeljito promiješajte i to je to! Ovo jelo možete poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz salatu ili odabrani komad mesa. Odlično je hladno i toplo. U slast!
Više recepata s kvinojom možete pronaći ovdje.