Sve što trebaš znati o slanutku

Slanutak – slani grah, pripada porodici mahunarki. Porijeklom je iz Perzije, a danas se koristi u kulinarstvu diljem svijeta. Jedna je od osnovnih namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Vrlo je visoke nutritivne vrijednosti i jednostavan za pripremiti. U trgovinama možete kupiti već skuhan slanutak u konzervi ili ga možete sami skuhati. Obje varijante jednako su ljekovite i ukusne. U posljednje vrijeme postao je trend zdrave prehrane. U nastavku saznajte što ga čini toliko zdravom namirnicom, kako ga uvrstiti u svoju prehranu i što od njega pripremiti.

Zašto slanutak?

  • bogat vitaminima i mineralima – kalcij, magnezij, željezo, cink, vitamin K i B…
  • niskokaloričan
  • bogat proteinima, bjelančevinama i vlaknima
  • održava zdravlje kostiju
  • potiče probavu
  • smanjuje kolesterol
  • regulira šećer u krvi
  • pomaže kod mršavljenja
  • čuva zdravlje srca

Kupovina i upotreba

Slanutak možete pronaći u svakoj trgovini – već skuhanog u konzervi ili sirovog. Sirovi slanutak prvo je potrebno namakati u vodi 12 h zatim ga kuhati sat vremena. Možete ga namakati manje u vodi, no onda ćete ga morati kuhati dulje. Prije kuhanja potrebno ga je temeljito oprati.

Slanutak ima doista široku upotrebu. Blagog je okusa koji pomalo podsjeća na orašaste plodove. Upravo zbog svog okusa, odlično se slaže uz razne namirnice. Možete ga dodati u razna jela – variva, juhe, složence, popečke, rižoto, salate, umake…Što god vam padne na pamet. 😊 Možete napraviti domaće brašno i onda pripremiti kruh, krekere, razna tijesta, kolače… Namaz – hummus također se priprema od slanutka, vrlo je zdrav, brzo gotov i prefin.

Recepti sa slanutkom

Marokansko varivo sa slanutkom

Potrebni sastojci:

  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • celer (sitno nasjeckan – možete ga i naribati)
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 čili papričice
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 1 veći krumpir (sitno nasjeckan)
  • 3 sitno nasjeckane rajčice
  • 400 g kuhanog slanutka
  • 80 g špinata
  • nasjeckan peršin
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice mljevenog kima
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta (po izboru)
  • 1 1/2 limunovog soka
  • sol, papar (količina po guštu)

Priprema:

U dublji lonac dodajte maslinovo ulje i sitno nasjeckan luk i celer. Posolite i poklopite. Pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta uz povremeno miješanje kako vam povrće ne bi izgorjelo. Dodajte usitnjen češnjak i sitno nasjeckane čili papričice. Sve promiješajte i kuhajte 3 do 4 minute. Dodajte pire od rajčice, mljeveni kim, kurkumu, cimet i papar. Promiješajte i kuhajte 5 minuta. Dodajte nasjeckan krumpir, rajčice, slanutak i 1,25 vruće vode. Promiješajte, poklopite i pustite neka se varivo kuha na laganoj vatri 30-ak minuta.

Kada krumpir omekša dodajte špinat, limunov sok i po potrebi još začina. Pustite neka se sve kuha još 3-4 minutice zatim lonac maknite s vatre, poklopite i pustite neka odstoji 10-ak minuta. Poslužite toplo. U slast!

Salata sa slanutkom i feta sirom

Potrebni sastojci:

  • 1/2 limuna (limunov sok – po guštu možete dodati i više)
  • maslinovo ulje
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1 čili papričica (po izboru – možete staviti i mljeveni)
  • 400 g slanutka (ispranog i skuhanog)
  • 2 šake matovilca
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 1/2 krastavca
  • 7 cherry rajčica
  • žličica kopra ili sitno nasjeckanog peršina
  • feta sir (količina po guštu, izmrvljen)
  • sol (količina po guštu)

Priprema:

U velikoj zdjeli umutite limunov sok, maslinovo ulje, kim i čili. 200 g slanutka zgnječite uz pomoć vilice i dodajte u praznu zdjelu. Zgnječenom slanutku dodajte nasjeckan luk, krastavac, cherry rajčice, matovilac i ostatak slanutka. Povrće prelijte s izmiješanim začinima, promiješajte i pustite neka odstoji 10-ak minuta. Dodajte sol, žličicu kopra ili peršina i izmrvljen feta sir. Ohladite u hladnjaku i poslužite. U slast!