Umjesto da kupujete u ljekarnama sirup za kašalj, već danas možete pripremiti domaći sirup koji je iznimno ljekovit i djelotvoran. Sirup je gotov u svega 10-ak minuta, a ispijati ga možete nekoliko dana. Priprema se od nekoliko biljaka, vode i šećera ili meda. Preporučujem upotrebu meda jer je znatno zdraviji i ljekovitiji od šećera. U nastavku donosimo ljekovita svojstva biljaka koje se nalaze u sirupu i recept. 100% prirodno – 100% djelotvorno. 😊

Ljekovita svojstva
Ružmarin
- ublažava prehladu i gripu
- bogat antioksidansima i vitaminima (betakaroten, A, C, D, E, K)
- ublažava upalu grla
- smanjuje stres i potiče rad mozga
- pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva
- umanjuje glavobolju
Lovor
- pomaže kod kašalja, prehlade i bronhitisa
- potiče izbacivanje sluzi iz pluća
- bogat mineralima (kalij, bakar, mangan, selen, željezo, cink)
- koristi se u liječenju dijabetesa, nervoze i nesanice
- bogat antioksidansima i vitaminom A
- protuupalna svojstva
Kadulja
- antibakterijska i antivirusna svojstva
- protuupalno djelovanje
- liječi grlobolju, prehladu i upalu sinusa
- pomaže kod crijevnih i mokraćnih tegoba
- poboljšava pamćenje
- pomaže kod kožnih oboljenja
Domaći sirup za kašalj
Potrebni sastojci:
- 2 grančice ružmarina
- 7 listova lovora
- 1 limun
- 25 dkg šećera (možete koristiti i med)
- 2 dcl vode
- nekoliko listića kadulje
Priprema:
Sve sastojke ubacite u lončić s 2 dcl vode. Limun narežite na četvrtine i dodajte ga zajedno s korom. Kuhajte sirup na jačoj vatri dok ne proključa, zatim na laganoj cca. 5 minuta. Ako prilikom pripreme koristite med, njega dodajete naknadno.
Lončić poklopite, pustite neka odstoji 15-ak minuta i onda dodajte med drvenom ili plastičnom žličicom. Sve temeljito promiješajte i to je to. Ispijajte sirup kroz dan – ujutro i navečer. Možete ga čuvati do tjedan dana na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.