„Svatko tko udomi nešto od mog nakita ZVIR postaje jedina osoba koja ga posjeduje“

ZVIR by Duši brend je nakita iz Čakovca. Donosi nakit s pričom, ako je upoznate, zaljubit ćete se u Dušicu na prvi pogled ili prve naušnice. Razgovorom i fotografijama pokušat ću dočarati zašto sam htjela predstaviti baš ZVIR.

Nije se htjela sama predstavljati, željela je čuti kako je drugi doživljavaju. Njeno ime je Dušica i ne nosi ga uzalud. Dušica je, osim uspješne žene, iznimno vedra, gostoljubiva i nježna osoba. Kaže da voli ljude i cijeli život radi s njima, kreativu, glazbu, životinje. Njenu dušu upoznala sam preko njenog nakita, no evo onoga što smo svi htjeli čuti – komad nakita je neponovljiv! U razgovoru ćete saznati zašto.

Prije otvaranja obrta radila je u osiguranju i kao odgajatelj, što joj je struka. Svaki svoj posao je voljela, ali ljubav prema nakitu je prevagnula.

Što je ZVIR i kako je brend nastao?

Moje kreativno izražavanje krenulo je 2002. godine kada sam radila u dućanu s repromaterijalom gdje sam bila primorana puno toga naučiti kako bih mogla te stvari i prodati. Tada sam to i zavoljela. Uključivala sam se u rad udruga i koristila kreativu kao hobij, ali ljubav je rasla svakim danom. Nije bilo dana da nisam razmišljala o tome da imam „nešto svoje“. Maštala sam i maštala sve do listopada 2019.  kada otvaram svoj obrt. Najveća prekretnica u tome bila je neprestana misao da to stvarno želim i da je to moj životni poziv. Da ženama uljepšam dan nakitom koji sam napravila vlastitim rukama.

Ime ZVIR by Duši ima dva dijela. Zvir je nadimak koji mi je nadjenula klapa Friži. Na jednoj fešti čuli su me kako pjevam, a kasnije sam govorila čime se sve bavim pa su mi nadjenuli nadimak Kreativna Zvir. Obilježio me zauvijek. Duši sam dodala kao dio svojeg imena kako bi već na prvu kupci mogli vidjeti koliko sam u tome i da svaki komad nakita nosi dio mene.

Uz osmijeh na licu Dušica priznaje kako su je svi u njenoj okolini podržali.

Kako Vam izgleda posljednjih godinu dana?

Posljednjih godinu dana, htjeli mi to ili ne, živimo stresno. Međutim, moja kreativa je odlazak u maštu čime se smirujem i odlazim u neki drugi svijet. Korona me natjerala da preispitam svoje životne stvari i dobila sam puno vremena da istražujem. To sam iskoristila za online seminare o proizvodnji nakita i gledavši svoje radove od prije i sada vidi se veliki pomak. To ne vidim samo ja već i svi moji klijenti.

Ne mogu pouzdano tvrditi je li promet pao ili se povećao tijekom korone jer me zadesila nedugo nakon otvaranja obrta. Posao je savršeno krenuo, ali nakon nekoliko mjeseci svi smo bili prisiljeni svoje radnje zatvoriti. Bilo me strah da više neće biti posla, ali sam isto tako ta tri mjeseca (lockdowna) vjerovala kako i to mora jednom stati. Jednom kada je lockdown završio posao je krenuo i mjesec po mjesec vratilo se sve na staro. Ono što mi je važno jest to da se klijentice nakon prve kupnje vrlo često vraćaju po još te obavijeste i svoje prijatelje o tome što radim.

Postoji li nešto iz čega crpite inspiraciju?

Obožavam šetnje prirodom i one su moja inspiracija. Svaka ideja nakita najprije se pojavi u mojoj mašti i to je često upravo tijekom šetnje. Boje u prirodi su ono što me fascinira, a one su uz glazbu ono što čini moj život. Uz to, najviše volim igru s kraljicom srca moga, svojom udomljenom mačkom Milom. Volim ju promatrati u igri i pokretu kao što se kreće i boja u mom nakitu. Voljela bih naglasiti kako je i Mila dio mog brenda, ili kako ju moji prijatelji vole zvati – direktoricom brenda, jer često krasi fotografije na mojim društvenim mrežama.

Rekla sam kako je svaki komad nakita neponovljiv. To znači da je jedinstven i jednom kada ga kupiš, samo tvoj. Dušica je objasnila kako i zašto.

Tehnika nema svoje ime. Prošla sam razne tehnike, a ova koju sada koristim je ono što sam finalno odabrala da me predstavlja. Moji proizvodi nastaju tako što boje kapam. Svaka kap dolazi iz moje ruke i svaka od njih pronalazi sama svoj put i oblik unutar nakita. To znači da čak i ako radim isti par naušnica, one nikada neće ispasti iste. Samo slične. Kao što sam već rekla, boja sama pronalazi svoj put, a sušenjem on opet nije isti. Proces sušenja traje 24 sata te proizvod ne izgleda isto kao što je izgledao na početku. Tek onda vidim svoj finalni proizvod. Svaki je unikatan i ne mogu ga ponoviti. Na to utječu i temperatura i vlaga u prostoru gdje izrađujem pa tako ista boja ne bi jednako izgledala da ju radim dan kasnije.

Kome je nakit namijenjen?

Želim da moj nakit nose svi. I djevojčice koje žele izgledati poput svoje mame ili sestre, poslovne žene koje prkose svima, studentice koje osvajaju svijet. Želim da se kućanice urede za sebe same, da ga nose i svevremenske bake koje žele biti posebne iako to doista i jesu.

Volim naglasiti da je svaka od nas jedinstvena i da se svaka od nas može pronaći u nekoj boji, obliku i da svatko tko udomi nešto od mog nakita ZVIR postaje jedina osoba koja ga posjeduje.

Nakit možete pogledati u Čakovcu, u Samoboru u poklon dućanu Šarena duga te na Instagram i Facebook profilima. Dušica kaže kako ne voli nagradne igre jer ne želi uveseliti samo jednu osobu, zato ima tjedne ili mjesečne akcije u kojima uz kupnju možete dobiti i nakit gratis.