Poljski timijan, poznatiji pod nazivom majčina dušica, biljka je grmolikog oblika koja raste do 30 cm u visinu. Karakteriziraju ju sitni cvjetovi i listovi vrlo aromatičnog mirisa i intenzivnog okusa. Iznimno je ljekovita, a upotreba joj je vrlo raznolika – od začina, ulja pa sve do čaja. Majčinu dušicu svatko bi trebao imati u svojoj kuhinji i kućnoj ljekarni upravo zbog njene djelotvornosti i dugog niza dobrobiti koje sadrži. U nastavku saznajte ljekovitost ove biljke i ukusne recepte za čaj.

Zašto majčina dušica?
- odličan izvor vitamina A i C
- sadrži bakar, mangan, vlakna i željezo
- sadrži antibakterijska svojstva
- jača imunitet
- bogata antioksidansima
- uklanja akne
- snižava krvni tlak
- smanjuje kašalj
- pomaže kod bronhitisa, astme i sličnih plućnih tegoba
- liječi prehladu i gripu
- smanjuje vrućicu
- odlično dezinfekcijsko sredstvo
- tijelu pruža potrebnu energiju
- prirodni antiseptik
- uklanja nadutost i pospješuje probavu
- ublažava grčeve
- ima umirujuće djelovanje – koristi se za ublažavanje stresa
- održava zdravlje želudca
- pomaže kod liječenja anemije
Kupovina i upotreba
Danas postoji na stotine različitih sorti majčine dušice – divlje ili vrtne (uzgojene). Divlji timijan ima intenzivniji okus od uzgojenog, no obje vrste su iznimno ljekovite i učinkovite. Cijela biljka je ljekovita i upotrebljiva – listići i stabljike, cvjetići se najčešće koriste za dekoraciju. Ovu biljku možete pronaći u rasadnicima. Svježi timijan možete čuvati do tjedan dana u hladnjaku, dok sušeni možete čuvati u staklenkama, a intenzivan okus zadržat će više od šest mjeseci.
Majčina dušica ima raznoliku upotrebu. Koristi se kao začin raznim jelima upravo zbog svog intenzivnog i pomalo gorkog okusa. Može se dodati u različita jela – paštete, variva, mesna ili riblja jela, salate i sl. Od ove biljke priprema se ulje i čaj koji su iznimno ljekoviti.

Priprema čaja od majčine dušice
Topal čaj
U šalicu dodajte žličicu sušene majčine dušice ili jednu svježu grančicu, zatim prelijte s vrućom vodom. Poklopite šalicu i pustite neka odstoji 15-ak minuta. U prohlađeni čaj možete dodati žličicu meda i malo limunovog soka.
Hladni čaj
U veći bokal ili odabranu bocu, dodajte 2 žličice sušene majčine dušice ili 2 do 3 svježe grančice i odabrano bobičasto voće (borovnice, maline, ribiz…), pola svježeg krastavca (narezanog na kolutiće) i nekoliko kriški limuna ili limete. Bokal napunite s vodom, možete dodati malo meda za slađi okus i metvicu za dašak svježine. Pustite neka hladni čaj odstoji preko noći, zatim izvadite timijan kako ne bi prevladao gorak okus. Čaj čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz 3 dana.
Čaj za jačanje imuniteta
Lončić stavite na umjerenu vatru i dodajte 4 šalice vode. Kada voda proključa, lonac maknite s vatre. Dodajte 3 žličice cimeta ili 4 štapića cimeta, 4 žličice sušene majčine dušice i sve temeljito promiješajte, poklopite i pustite neka čaj odstoji 15-ak minuta. Procijedite ga uz pomoć filtera, zatim ga zasladite s malo meda i po izboru, možete dodati malo limunovog soka. Čaj može stajati u hladnjaku do 3 dana.