Začini su nezaobilazni dio svake kuhinje, bilo da je riječ o mediteranskoj ili više aromatičnoj kuhinji poput meksičke – sastavni su dio svakog jela. Osim svojih specifičnih okusa, vrlo su i ljekoviti. Bogati su raznim vitaminima i mineralima te čine dugi niz dobrobiti za naše tijelo. U nastavku pročitajte 10 začina koje smo odabrali za vas. 😊

Ružmarin
Ružmarin je začin koji se ponajviše koristi u mediteranskoj kuhinji. Vrlo je aromatičnog okusa koji se odlično slaže uz razna pečenja. Osim što je fantastičnog okusa, također je vrlo ljekovit. Bogat je antioksidansima, ima protuupalno djelovanje, čuva zdravlje mozga i potiče rad probave. Također pospješuje grčeve i nadutost, smanjuje razinu stresa, potiče rad srca, jača imunitet i poboljšava pamćenje.

Đumbir
Mljeveni đumbir vrlo je intenzivan i aromatičan začin. Osim što je poznat po svom specifičnom okusu, on je i vrlo ljekovit. Sadrži razne vitamine i minerale te ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Đumbir pomaže kod detoksikacije organizma i mršavljenja, pospješuje grčeve, poboljšava cirkulaciju, liječi mučninu te snižava kolesterol i krvni tlak. Ovaj začin možete dodati u jela kojima želite pružiti intenzivnu aromu. Često se koristi prilikom pripreme deserta.

Crvena paprika
Mljevena crvena paprika visoke je nutritivne vrijednosti. Niskokalorična je i sadrži vitamin A, E, B6 te željezo. Prepuna je antioksidansa koji čuvaju zdravlje srca i cijeli krvožilni sustav. Također smanjuje upalne procese u tijelu, pomaže pri regulaciji kolesterola i šećera u krvi, čuva zdravlje očiju i pomaže kod slabokrvnosti. Ovaj začin možete dodati u gotovo svako jelo – variva, pečenja, složence, rižoto, umake i sl.

Češnjak
Češnjak ili bijeli luk, još u dalekoj povijesti smatrao se prirodnim lijekom i koristio se u narodnoj medicini za razne tegobe. Visoke je nutritivne vrijednosti, sadrži ugljikohidrate, vlakna, masti i razne minerale i vitamine poput željeza, kalcija, natrija, magnezija, vitamina C, E i B. Češnjak snižava kolesterol i krvni tlak, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, pomaže kod glavobolje i grčeva. Također, potiče rad jetre, bubrega, probave, želuca i prostate. Aromatičnog je okusa i može se dodati u gotovo svako slano jelo.

Kurkuma
Kurkuma se smatra jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu. Glavni sastojak kurkume je kurkumin koji ima antivirusna, antikancerogena i protuupalna svojstva. Ovaj začin potiče bolji rad živčanog sustava, poboljšava koncentraciju, usporava proces zgrušavanja krvi, liječi nadutost i grčeve. Istraživanja su pokazala da ovaj začin liječi depresiju, dijabetes tipa 2 te pomaže kod glavobolje, migrene i mučnine. Kurkumu možete dodati u razna slana jela jer se svojim okusom slaže uz razne namirnice.

Kadulja
Kadulja je biljka iznimne ljekovitosti i djelotvornosti. Aromatičnog je okusa, odlično se slaže uz razne namirnice, stoga se može dodati u gotovo svako jelo. Listovi kadulje sadrže minerale poput cinka, kalcija, magnezija, bakra te vitamine – B skupine, C i A. Ima antivirusno, antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Koristi se u liječenju nadutosti, depresije, grlobolje, pospješuje grčeve i bolove te poboljšava pamćenje. Koristi se kod liječenja raznih kožnih bolesti, pomaže kod prehlade i plućnih tegoba te potiče rad probavnog sustava.

Cimet
Cimet je bogat kvalitetnim sastojcima koji imaju protuupalna, antibakterijska, antioksidativna i razna druga ljekovita djelovanja. Istraživanja su pokazala kako pomaže kod pretilosti i dijabetesa. Snižava kolesterol, štiti tijelo od kardiovaskularnih bolesti, pojačava moždane funkcije, potiče rad srca i crijeva te se koristi u liječenju tjeskobe i depresije. Bogat je mineralima poput magnezija, željeza, kalija, natrija te vitaminima – A, C i B skupine. Ovaj začin slatkastog je okusa i pretežito se koristi prilikom pripreme slatkih delicija.

Bosiljak
Bosiljak je začin iznimne ljekovitosti, a uz to – fantastičnog je okusa. Svakom jelu pruži dašak svježine i arome. Ima snažna antibakterijska svojstva, pomaže kod mučnine, pridonosi zdravlju srca, potiče rad bubrega i jetre te smanjuje razinu kolesterola. Također, potiče rad probavnog trakta, otvara apetit, pomaže kod nadutosti i grčeva, ublažava simptome prehlade, snižava vrućicu te smanjuje stres. Bosiljak je najbolje koristiti svježeg – bez kuhanja i pečenja jer tada ne gubi svoju visoku nutritivnu vrijednost. Možete ga dodati u salatu, limunadu, čaj, wok povrće i slična jela.

Curry
Curry je začin koji se sastoji od mješavine biljaka – korijandera, kurkume, piskavice i kima. Vrlo je snažnog i specifičnog okusa, svakom jelu pruži potrebnu aromu. Odlično se slaže uz rižu, tjesteninu, umake i slična jela. Visoke je nutritivne vrijednosti, bogat je mineralima poput željeza, mangana, bakra, kalcija, selena i cinka te vitaminima – E, K i C. Ovaj začin sprječava srčane bolesti, održava zdravlje kostiju, smanjuje upalne procese, pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i šećera u krvi. Svakodnevna konzumacija ovog začina može poboljšati zdravlje probavnog trakta i ojačati vaš imunitet.

Kopar
Kopar je također začin visoke nutritivne vrijednosti i iznimne ljekovitosti. Bogat je mineralima poput mangana, magnezija, cinka, željeza, fosfora i kalcija te vitaminima – A, C i B6. Znanstvena istraživanja pokazala su kako ova biljka pomaže kod nesanice, lošeg apetita, mučnine te liječi kašalj, prehladu i gripu. Također, pomaže kod jačanja imuniteta, potiče rad jetre i probavnog trakta te pročišćuje krv. Aromatičnog je i specifičnog okusa, možete ga dodati u razna jela – grašak, juhu, varivo, pečenje, salatu i sl.
