Veganski voćni tart s kremom od vanilije

Ako ste ljubitelj voćnih kolača, ovaj tart s kremom od vanilije zasigurno će vas oduševiti. Vrlo je jednostavan za pripremiti – bez mlijeka, jaja, a uz to i gluten-free. U svega 30-ak minuta, vaš desert bit će spreman. U nastavku donosimo recept.

Potrebni sastojci:

Za koru:

  • 1 šalica + 3 žlice bezglutenskog brašna (možete koristiti bademovo, bezglutenski mix..)
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 3 žlice maslaca (kokosovog ili bademovog)
  • 1/3 šalice organskog šećera od trske ili kokosovog šećera
  • 2 žlice nezaslađenog kokosovog ili bademovog mlijeka
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Za kremu od vanilije:

  • 1/2 šalice organskog šećera od trske ili kokosovog šećera
  • 1/4 šalice kukuruznog škroba
  • 1/4 žličice soli
  • 330 ml kokosovog mlijeka (u limenci)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Dekoracija:

  • nasjeckano voće po izboru – kivi, naranče, mango, šumsko voće, jagode, borovnice…

Priprema:

  1. U veću zdjelu dodajte 1 šalicu brašna, prašak za pecivo i sol. Sve temeljito promiješajte pa dodajte maslac, šećer, kokosovo ili bademovo mlijeko i ekstrakt vanilije.
  2. Temeljito sve promiješajte i lagano dodajte ostatak brašna. Miješajte dok se tijesto ne sjedini. Gotovo tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i pustite neka odstoji u hladnjaku minimalno 2 sata.
  3. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u obliku kruga cca. promjera 22 cm. Stavite ga u kalup za tart (plitki), dno tijesta nabodite vilicom.
  4. Zagrijte pećnicu na 180°. Pecite koru 15 do 17 minuta. Kada primijetite da je tijesto dobilo zlatnu boju, izvadite ga iz pećnice i pustite neka se u potpunosti ohladi. Dok se kora hladi, napravite kremu od vanilije.
  5. U lonac dodajte šećer, kukuruzni škrob i sol. Stavite na laganu vatru i miješajte 2 do 3 minute, zatim dodajte kokosovo mlijeko. Uz neprestano miješanje, kremu kuhajte cca. 5 minuta. Kada krema postane gusta, maknite ju s vatre.
  6. Dodajte ekstrakt vanilije i sve temeljito promiješajte.
  7. Toplu kremu ulijte u ohlađenu koru. Prekrijte prozirnom folijom i tart stavite hladiti na minimalno 2 sata.
  8. Kada se krema ohladila, tart možete dekorirati odabranim voćem. Voće posložite od vanjske strane prema unutarnjoj.
  9. U slast!