Tinktura od maslačka – ljekovitost, upotreba, recept

Tinktura se smatra jednim od najljekovitijih pripravaka upravo jer sadrži sve nutritivne vrijednosti biljke, a priprema se bez termičke obrade. Može se pripremiti od raznih biljki poput koprive, gospine trave, čičoka.. Donosimo vam recept za pripremu tinkture od maslačka kojeg možete pronaći, skoro pa na svakom uglu. Svi dijelovi biljke su jestivi i ljekoviti – cvijet, stabljika, lišće i korijen. Za vrijeme procesa cvjetanja, korijen sadrži najaktivnije sastojke koji pomažu kod jačanja imuniteta. U narodnoj medicini ova biljka se smatra iznimno ljekovitom, a danas postoji nekoliko znanstvenih istraživanja koja dokazuju njegovu ljekovitost i djelotvornost. U nastavku saznajte što čini maslačak toliko zdravom biljkom te kako pripremiti i koristiti domaću tinkturu od maslačka.

Zašto maslačak?

  • visoke nutritivne vrijednosti
  • bogat vitaminima – A, C, K, E i B i mineralima – željezo, kalcij, cink, magnezij i kalij
  • sadrži visok udio biljnih vlakna koji potiču rad dobrih bakterija
  • liječi ženske tegobe – ciste, grčeve, pomaže kod menopauze
  • prepun je antioksidansa
  • ima protuupalno i opuštajuće djelovanje
  • pomaže kod regulacije šećera u krvi i krvnog tlaka
  • snižava kolesterol
  • pomaže kod mršavljenja – ubrzava rad metabolizma
  • jača imunitet
  • održava kožu zdravom – štiti ju od sunčevih zraka
  • ima anti-aging djelovanje
  • pomaže u borbi s aknama
  • održava zdravlje jetre
  • potiče rad bubrega
  • pročišćuje krv
  • jača kosti
  • pomaže kod liječenja anemije
  • ima protugljivično i antibakterijsko djelovanje

Upotreba tinkture od maslačka

Tinktura od maslačka može biti odlična zamjena za čaj koji je također vrlo ljekovit. Vrlo je ljekovita i u narodnoj medicini koristi se kao lijek već desetljećima. Potrebno ju je čuvati u tamnim bočicama, na tamnom i suhom mjestu.

Tinkturu možete konzumirati svaki dan – 3 puta dnevno, prije jela. U 1 dcl vode dodajte 30 do 40 kapi tinkture, promiješajte i popijte. Nakon tjedan dana svakodnevne konzumacije, potrebno je napraviti pauzu od tjedan dana, zatim možete ponovno konzumirati tinkturu. Nakon što ste 4 puna tjedna konzumirali tinkturu (s pauzama), napravite dulju pauzu.

Recept za tinkturu od maslačka

Prilikom pripreme tinkture, koristi se cijela biljka – korijen ponajviše upravo zbog svoje ljekovitosti. Maslačak uberite negdje u šumi, livadi ili sl. (mjesto gdje nema automobila), zajedno s korijenom.

Potrebni sastojci:

  • maslačak
  • alkohol 40% (domaća rakija ili votka)

Priprema:

Sve dijelove biljke dobro operite i pustite neka se osuše, zatim ih nasjeckajte na manje komadiće. Staklenku napunite do vrha – neka polovica bude korijen biljke, a druga polovica listovi i cvjetovi. Prelijte rakijom ili votkom i dobro zatvorite. Tinkturu spremite na hladno i mračno mjesto. Pustite neka odstoji 3 do 4 tjedna, svaki dan staklenku promućkajte.

Procijedite ju uz pomoć gaze ili filtera te gotovu tinkturu izlijte u tamne bočice. Čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu. Konzumirajte prema uputama, nemojte prekoračiti preporučene doze.