Raj za ljubitelje domaćih proizvoda i zdrave prehrane

Gospođa Željka vlasnica je Organike u Varaždinu. Malog, ali prekrasnog dućana s organskim proizvodima. U ponudi ima svega – od umjetničkih djela, brašna, ulja, čajeva pa do začina. Atmosfera je vedra, dućan je moderno i minimalistički uređen, a Željka ima odgovore na sva pitanja o svojim proizvodima. Prvi puta sam tamo odlutala sa željom da kupim dobre čajeve, a danas se neprestano vraćam po mješavine koje su tamo dostupne. One su samo mali dio asortimana koji Organika nudi.

Kada ste otvorili dućan i koja je bila početna misija? 

Dućan je otvoren prije dvije godine s namjerom da se ponudi mogućnost kupnje nepakirane zdrave hrane, čajeva, začina i biljnih dodataka s naglaskom na nekoliko adaptogena koji imaju iznimna svojstva za ljudsko zdravlje. Slijedom takvog pristupa nedavno su u ponudu uvršteni i originalni biljni pripravci ruske fitoterapije. 

Kako je briga za zdravlje nedjeljiva od brige za okoliš i planet na kojem obitavamo, „zero waste“ pristup organizaciji trgovine bio je logičan. Kada smo otvarali dućan, takve trgovine postojale su samo u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Varaždin, sa svojim višegodišnjim problemom nezbrinutih bala smeća, činio se gradom u kojem bi se dodatno trebao promišljati vlastiti otisak i u dijelu količine smeća koje stvaramo svojim odabirima i načinom života.

Kako dolazi do suradnje s proizvođačima? 

Nakon odabira proizvoda koji su nam zanimljivi, kontaktiramo proizvođače, a s vremenom se i sami proizvođači počinju javljati trgovini.

Uz ekološke proizvođače u Varaždinskoj županiji s kojima surađujemo, u našem širem zaleđu, preko Drave, postoji iznimna scena proizvođača prema principima biodinamike. Osim malih proizvođača iz sjevernih županija, zastupljeno je i nekoliko bitnih otočkih proizvodi. No očekivanja kupaca u pogledu namirnica danas su takva da im kuhinja može biti globalna, tako da surađujemo i s nekoliko veleprodaja.

Što sve možemo pronaći u Vašem dućanu?

Uz uobičajeni „špeceraj“ žitarica i brašna te spomenute čajeve i začine, izdvojili bismo recimo maslinovo ulje s Brača, suncokretovo (BIO hladno prešano ulje) iz Slavonije, ashwagandhu koja se već sedam godina uzgaja kod Bjelovara. Iz Slavonije, od varaždinsko-slavonskog bračnog para, također nam dolaze najkvalitetniji proizvodi od pira i buče. I naravno bučino ulje iz okolice Varaždina. Posebno nas raduju pero.bio proizvodi koji se u našoj trgovini prodaju na točenje.

No stabilan asortiman trgovine, s posebnim proizvodima malih proizvođača, nešto je na čemu još uvijek radimo.

Kakve su reakcije kupaca na proizvode? Takvi se ne mogu pronaći u velikim  supermarketima.

Reakcije su lijepe, kupci pronalaze proizvode koji im odgovaraju – bilo kao hrana, medikament, ili lijepi komad keramike varaždinskih umjetnica. Zasad imamo upotrebnu keramiku dviju varaždinskih umjetnica a ovih dana ponudu obogaćujemo i s radovima treće varaždinske keramičarke, a pojačavamo se i s ponudom krutih sapuna.

t

Radite li sami mješavine čajeva i začina? Kako biste opisali širinu asortimana  čajeva koje imate?

Ne, mješavine čajeva i začina nabavljamo gotove od proizvođača ili distributera. No kako su svi čajevi na vaganje – kupci mogu, između čajeva koji se sastoje od samo jedne biljke, odabrati više njih koje ćemo im staviti u pakiranje. Popularne su tako mješavine šipka i jabuke, ili limunska trava u kombinaciji sa zelenim ili mate čajem. Uglavnom, u ponudi su tradicionalni biljni čajevi i mješavine „s okusom“, čajevi u skupini zelenih – nefermentiranih, fermentiranih i polufermentiranih, i rooibos čajevi.

Koji je Vaš omiljeni?

Menta, u sva godišnja doba, iako posebno osvježenje pruža ljeti – uz mali dodatak limunske tave. A kada nedostaje malo energije, definitivno mate čaj. Za uživanje u toplom, ili ljeti mlakom napitku bez stimulansa, odabir su zeleni kukicha ili crveni rooibos čaj, a za detox i jačanje organizma – zeleni sencha čaj. Povremeno se valja podsjetiti i na kamilicu, koja nije „kamilica“, dapače – vrlo holistički čaj.

Na policama se nedavno našla i ruska fitoterapija, tradicionalni sibirski biljni pripravci te ste jedini dućan u Hrvatskoj u kojem je dostupna. Što se njome može liječiti i zašto se odlučiti baš na to?

Osim adaptogena, sibirske čage, reishi gljive, sibirskog ginsenga – eleuterokoka, rhodiole, smole sibirskog cedra, dostupno je i 15-ak kombinacija različitog komprimiranog bilja koje se priprema slično kao čaj a namjena mu je potpora kod određenih, uglavnom najčešćih zdravstvenih tegoba. Svi proizvodi potječu s Altaja, velikog, ekološki čistog gorskog masiva na kojem vladaju ekstremni vremenski uvjeti uslijed kojih biljke razvijaju iznimna svojstva, a posebnost biljkama daje i tamošnji geološki sastav. Tradicija, čistoća i prirodna snaga ovih pripravaka, koji su klinički i farmakološki ispitani i koji se koriste i kao komplementarna dopuna klasičnoj medicini, razlozi su zbog kojih smo se odlučiti uvrstiti ove proizvode i ponuditi mogućnost za značajan utjecaj na poboljšanje statusa kod zdravstvenih tegoba.

Koji Vam je najdraži dio posla?

Pronaći pravi proizvod za kupca, otkriti mu nešto novo što mu može pomoći. 

Što bi poručili onima koji još nisu posjetili Organiku?

Prvo, da uglavnom nismo dućan za brzu, već za promišljenu kupnju u smirujućem ambijentu.

Zamolili bismo da ponesu sa sobom bocu ako žele kupiti ulje, ili ekološke proizvode za higijenu, odnosno neku staklenku, limenku, vrećicu… za druge proizvode, iako imamo papirnate škarnicle. Ako svi želimo sačuvati resurse planeta i smanjiti proizvodnju otpada, ako ne želimo bacati hranu već kupovati promišljeno i u količinama koje su nam zaista potrebne – onda smo pravi dućan za vas.