Šalica čaja za čvrst san

Nesanica se može pojaviti iz raznih razloga – preveliki stres, vrućina, nemir i slično. Postoje razni lijekovi koji vam omogućuju čvrst i ugodan san, no zašto ne probati sa šalicom čaja? Čaj je poznat kao vruć napitak koji ima opuštajuć učinak na tijelo i um. U nastavku donosimo nekoliko čajeva koji će vam pomoći u borbi s nesanicom.

Lavanda

Lavanda je biljka čija je upotreba vrlo raznolika u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji upravo zbog njenih ljekovitih svojstva. Sam miris cvijeta lavande ima vrlo opuštajuć i uspavljujuć učinak. U spavaću sobu možete staviti nekoliko grančica sušenog cvijeta, no možete i pripremiti čaj. U šalicu dodajte žličicu sušenog cvijeta i prelijte ga s kipućom vodom. Pustite neka čaj odstoji 10 do 15 minuta zatim ga možete zasladiti sa žličicom meda.

Kamilica

Kamilica se smatra univerzalnim lijekom za svaku tegobu pa tako i za nesanicu. Ima smirujuće djelovanje i pomaže kod ublažavanja stresa i opuštanju živčanog sustava. Cvijet kamilice dodajte u šalicu – 1 žličicu, prelijte kipućom vodom i pustite neka čaj odstoji 5 minuta. Procijedite ga, dodajte žličicu meda i malo limunovog soka.

Valerijana

Valerijana je ljekovita biljka od koje se priprema čaj, tinkture, kapi i još štošta. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima te se smatra prirodnim sedativom. Ima opuštajuć učinak na živčani sustav i ublažava stres, tjeskobu i nervozu. U šalicu dodajte žličicu sušene valerijane i kipuću vodu. Šalicu poklopite i pustite neka odstoji 15 do 20 minuta. Čaj procijedite, možete dodati žličicu meda i malo limunovog soka.

Đumbir

Čaj od đumbira odličan je za probavne tegobe i za opuštanje živčanog sustava. Vrlo je aromatičnog okusa i jednostavan za pripremiti. Korijen đumbira ogulite i nasjeckajte na manje komadiće, dodajte ih u šalicu i prelijte vrućom vodom. Poklopite šalicu i pustite neka čaj odstoji 15 do 20 minuta. Možete ga zasladiti žličicom meda i s malo limunovog soka.

Majčina dušica

Majčina dušica vrlo je ljekovita biljka aromatičnog mirisa. Koristi se kod liječenja raznih tegoba pa tako i kod nesanice. Ima opuštajuće djelovanje i pomaže kod stresa, osjećaja tjeskobe i nervoze. U šalicu dodajte žličicu sušene majčine dušice, prelijte ju s kipućom vodom i pustite neka čaj odstoji 10-ak minuta. Čaj procijedite, dodajte žličicu meda i malo limunovog soka.

Menta

Menta je biljka koja ima vrlo široku upotrebu. Listići su vrlo aromatičnog okusa i intenzivnog mirisa. Čaj od mente koristi se kod probavnih tegoba jer je dokazano kako listovi ove biljke smiruju želudac. Također, menta pomaže kod opuštanja živčanog sustava i koristi se za ublažavanje stresa. U šalicu dodajte žličicu sušenih listova mente ili nekoliko svježih listića, prelijte ih kipućom vodom i pustite neka čaj odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite ga te dodajte žličicu meda i malo limunovog soka.