Veganski čokoladni užitak s trešnjama

Veganski deserti odlični su za vruće ljetne dane – bez pečenja, lagane strukture i naravno, fenomenalnog okusa. U nastavku vam donosimo recept za jednostavan kolač od čokolade, orašastih plodova i trešanja. Gotov u svega nekoliko minuta – bez glutena, bez šećera, bez pečenja. U slast!

Potrebni sastojci:

Za koru:

  • 1 ¾ šalice sirovih oraha ili badema
  • ½ šalice kakaonibs – veganski (možete koristiti sitne komadiće veganske čokolade)
  • 1/8 žličice soli
  • ¾ žličice ekstrakta trešnje
  • 1 žličica sirovog kakaa u prahu
  • ¾ šalice grožđica (možete koristiti sitno nasjeckane datulje)

Za kremu:

  • 3 šalice sirovih indijskih oraščića (prije upotrebe, pustite neka stoje u vodi cca. dva sata)
  • 1/3 šalice agavinog sirupa
  • 6 datulja (bez koštica)
  • ½ šalice svježeg soka od limuna
  • ¼ šalice vode
  • 2 žličice ekstrakta trešnje
  • 1 šalica kokosovog ulja
  • ¾ šalice sirovog kakaa u prahu

Dekoracija (po izboru):

  • zamrznute ili svježe trešnje
  • listići kokosa
  • nasjeckani orašasti plodovi – bademi, orasi, indijski oraščići ili lješnjaci

Priprema:

Kora

U blender dodajte orašaste plodove, sol i kakaonibs. Miksajte dok se smjesa ne sjedini i svi orašasti plodovi usitne. Dodajte ekstrakt trešnje, sirovi kakao i grožđice. Miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva, zatim ju dodajte u kalup. Vrhovima prstima pritisnite ju, neka kora bude čvrsta kako se ne bi kolač raspao.

Krema

U blender dodajte indijske oraščiće, agavin sirup, nasjeckane datulje, limunov sok i vodu. Miksajte 5 minuta – dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte ekstrakt trešnje, kokosovo ulje i sirovi kakao. Miksajte još 3 do 5 minuta, zatim kremu ulijte u kalup s korom. Kolač stavite u hladnjak na minimalno 2 sata. Možete ga ukrasiti trešnjama, kokosovim listićima ili sitno nasjeckanim orašastim plodovima – vama na izbor.