Jeste li probali rezance od tikvica? Odlična su zamjena za klasičnu tjesteninu, a možete ih napraviti u svega nekoliko minuta. Tikvice su izrazito zdrave i vrlo lagane strukture što ih čini idealnom namirnicom za vruće, ljetne dane. Ako ste ljubitelj mediteranskih okusa i blago ljutkastih začina, ovo je recept za vas. U nastavku vam donosimo upute kako pripremiti rezance i recept za slasni i vrlo aromatičan umak od škampa i povrća.

Kako pripremiti rezance od tikvica?
Tikvice su blagog okusa i vrlo lagane strukture. Rezance možete pripremiti u svega nekoliko minuta, a ono najbolje je – slažu se uz svaki umak!
Postoji nekoliko različitih metoda koje možete koristiti prilikom pripreme rezanaca. Spiralizator za povrće najjednostavnija je metoda, sami možete odabrati debljinu rezanaca i pripremiti ih u svega 5 minuta. Guljač za povrće također je vrlo efikasna i jednostavna metoda. Te naposljetku, pribor koji zasigurno imate u svojoj kuhinji – nož.
Možete se koristiti bilo kojom metodom, važno je da rezanci budu tanki i prozračni.

Rezanci od tikvica s aromatičnim umakom od škampa i povrća
Nakon što ste napravili rezance od tikvica, preostaje vam pripremiti ukusan umak. Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu uz razne namirnice i okuse. Za vas smo pripremili recept za umak koji će vašim tikvica pružiti pravo bogatstvo okusa.
Potrebni sastojci:
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
- 2 luka – srednje veličine (nasjeckana)
- 15 srednje velikih škampa (očišćenih)
- 1 šalica narezanih gljiva
- 1 veća crvena paprika (nasjeckana na kriške)
- 1 žlica maslinovog ulja (možete koristiti ulje avokada ili kokosa)
- 1 žličica preprženog sezamovog ulja
- 1 žličica sriracha chili umaka (po izboru)
- 1 žličica meda
- 2 žličice svježeg đumbira (naribanog)
- 2 žličice tamari soja umaka (po izboru)
- sol (količina po guštu)
Priprema:
U zdjelicu dodajte tamari soja umak, naribani đumbir, med, sriracha chili umak, sol i preprženo sezamovo ulje. Temeljito promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
U dublju tavu dodajte maslinovo ulje i nasjeckan luk. Pustite neka se luk dinsta dok ne dobije laganu žućkastu boju, zatim dodajte sitno nasjeckan češnjak. Pustite neka se luk i češnjak dinstaju 3 do 5 minuta te ih miješajte kako češnjak ne bi zagorio.
Dodajte nasjeckane gljive, papriku i škampe. Miješajte te nakon 3 minute dodajte pripremljen umak. Pustite neka se umak kuha dok škampi ne omekšaju, zatim dodajte rezance od tikvica. Temeljito sve promiješajte te kuhajte 3 do 5 minuta. Nije poželjno tikvice predugo kuhati jer će ispustiti svoju tekućinu i umak će biti prerijedak.
Rezance u umaku maknite s vatre i poslužite. U slast!