Falafel je jelo slično uštipcima ili popečcima. U Izraelu se smatra nacionalnim vegetarijanskim jelom, a danas je popularan i u ostatku svijeta. Najčešće se priprema od slanutka i začinskih bilja, može se konzumirati samostalno ili dodati u tortilje, salatu i slična jela. Donosimo vam recept za falafel s tikvicama i slanutkom. Bez jaja i glutena, gotovo u nekoliko minuta.

Potrebni sastojci:
Za falafel:
- 360 g skuhanog slanutka
- 1 luk
- 2 veća režnja češnjaka
- 1 vezica svježeg peršina
- 1 veća tikvica ili 2 manje
- 7 žlica slanutkovog brašna ili nekog drugog po izboru
- pola limuna
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1 žličica kima
Za umak:
- 4 žlice veganskog jogurta ili kiselog vrhnja
- 1 žlica tahinija – sezamove paste
- sol
- pola žličice češnjaka u prahu
- malo limunovog soka
Priprema:
Tikvice naribajte, dodajte im malo soli, promiješajte i pustite neka odstoje pola sata kako bi ispustile svoj sok. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera, usitnite skuhani slanutak te mu dodajte nasjeckan luk, češnjak i peršin. Miksajte dok se sastojci ne sjedine, zatim smjesu prebacite u veću zdjelu. Naribane tikvice istisnite uz pomoć vilice ili gaze kako bi odvojili višak tekućine. Tikvice dodajte u zdjelu sa smjesom. Dodajte sol, mljeveni korijander i kim te malo limunovog soka. Sve temeljito promiješajte te postepeno dodajte 7 žlica odabranog brašna. Miješajte dok se sastojci ne sjedine i smjesa postane kompaktna. U dublju tavu dodajte ulje te pustite neka se zagrije. Oblikujte okruglice te ih pecite na ugrijanom ulju sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Falafel će izvana biti hrskav, a iznutra mekan. Okruglice možete peći i u pećnici na 180°. Sastojke za umak dodajte u zdjelicu te sve temeljito promiješajte. Falafel poslužite samostalno ili uz salatu, tortilje i slična jela. U slast!