Macerat od nevena – ljekovitost, upotreba i recept

Macerat je pripravak koji se dobiva namakanjem određenog bilja u hladno prešanom ulju. Prilikom pripreme macerata, možete koristiti bilo koje bazno ulje – maslinovo, bademovo, kokosovo, ulje makadamije, marelice – koje god vama odgovara. Neven je biljka iznimnih dobrobiti za kožu, a macerat je idealan način na koji možete iskoristiti svu dobrobit i ljekovitost biljke. Uz malo dobre volje i strpljenja, možete pripremiti 100% domaći i prirodni macerat od nevena. U nastavku pročitajte sve dobrobiti nevena za kožu te recept za macerat.

Zašto neven?

  • bogat vitaminom A i C
  • koristi se za liječenje akni, ekcema i kožnih bolesti poput dermatitisa i psorijaze
  • pomaže kod opeklina, osipa i rana
  • ublažava ubod insekta i smanjuje kožne alergijske reakcije
  • ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje
  • koristi se za uklanjanje gljivica s noktiju
  • pospješuje zacjeljivanje rana
  • ublažava bolove i otekline te smanjuje crvenilo kože
  • liječi proširene vene
  • regenerira kožu
  • vraća koži mekoću, sjaj i elastičnost
  • pruža dubinsku hidrataciju kože

Kako pripremiti macerat od nevena?

Macerat od nevena idealan je za osjetljivu i suhu kožu. Lagane je strukture, a koži pruža dubinsku hidrataciju i njegu. Prilikom pripreme macerata, najbolje je koristiti hladno prešano biljno ulje poput maslinovog, jojobinog, bademovog ili ulje avokada. Prema vašem tipu kože, odaberite ulje koje vam najviše odgovara.

Za macerat od nevena potrebni su vam svježe ubrani cvjetovi, no može se pripremiti i od suhih cvjetova. Ako se odlučite za pripremu sa suhim cvjetovima, posložite ih na gazu i pustite neka odstoje 2 do 3 dana prije same pripreme macerata.

Potrebni sastojci:

  • latice nevena (suhe ili svježe)
  • hladno prešano biljno ulje
  • staklenka

Priprema:

Odabranu staklenku napunite laticama nevena, neka ona bude puna do vrha zatim ih prelijte odabranim biljnim uljem. Staklenku protresite i pustite neka stoji na osvijetljenom mjestu 4 do 6 tjedana. Što vaše bilje duže stoji u ulju, macerat će vam biti ljekovitiji. Svaki dan staklenku protresite te nakon 6 tjedana, ulje procijedite uz pomoć gaze ili cjedila. Gotov macerat izlijte u tamnije bočice i spremite ga na tamno i suho mjesto. Možete ga koristiti za svakodnevnu njegu kože ili od njega pripremiti prirodne kreme i balzame.