Zašto su zobene pahuljice idealan doručak?

Zobene pahuljice mnogima su postale omiljeni doručak. Osim što ih možete pripremiti na sto različitih načina, brzo su gotove i pune dobrobiti za naše tijelo. U Škotskoj, zobene pahuljice već desetljećima čine obavezan dio doručka, a oni ih najčešće pripremaju kao kašu uz voće i odabrane orašaste plodove. Doručak je najvažniji obrok u danu, a idealan izbor su upravo zobene pahuljice. Ukusne su, praktične i brzo gotove. Možete ih pripremiti noć prije ili prije nego idete na posao. Neutralnog su okusa što znači da se odlično slažu uz razne namirnice. U svoju zobenu kašu, možete dodati svoje omiljeno voće ili povrće, orašaste plodove, biljno mlijeko ili grčki jogurt, chia sjemenke, začine poput cimeta i kakaa i još štošta. Osim zobene kaše, pahuljice možete dodati u svoje smoothie, napraviti od njih puding ili kolač. Prilikom kupnje zobenih pahuljica, pripazite da nisu prepune šećera. U drogerijama poput DM-a, možete pronaći i gluten-free zobene pahuljice, krupnije ili sitnije mljevene te one koje ne sadrže dodatan šećer. Dnevna preporučena doza zobenih pahuljica je jedna šalica. U nastavku pročitajte sve dobrobiti ove namirnice te nekoliko različitih recepata koje možete iskoristiti za pripremu doručka ili popodnevni snack.

Zašto zobene pahuljice?

  • sadrže beta-glukan i veliki postotak antioksidansa
  • bogate su vitaminima B skupine, K i E te mineralima – fosfor, mangan, cink, kalij, kalcij, krom, bakar i magnezij
  • smanjuju nadutost
  • potiču probavu i rad crijeva
  • sprječavaju zatvor
  • snizuju kolesterol i krvni tlak
  • niskokalorične
  • stvaraju osjećaj sitosti
  • čuvaju zdravlje srca
  • reguliraju šećer u krvi
  • jačaju imunitet
  • potiču rad zdravih (dobrih) bakterija u crijevu
  • poboljšavaju zdravlje kože

Kupovina i priprema

Zobene pahuljice možete pronaći u gotovo svakoj trgovini. Prilikom kupnje, obratite pozornost da pakiranje pahuljica ne sadrži dodatan šećer. U drogerijama poput DM-a, možete pronaći i gluten-free zobene pahuljice. Možete kupiti krupnije ili sitno mljevene pahuljice. Od njih možete pripremiti zobenu kašu koja čini idealan početak svakog radnog dana. Osim zobene kaše, pahuljice možete dodati u smoothie, kolače poput muffina ili od njih pripremiti puding.

Zobena kaša

U svoju zobenu kašu možete dodati omiljeno voće, orašaste plodove, lanene sjemenke, chia sjemenke, med, cimet, kakao… Što god vam padne na pamet. Donosimo jedan vrlo jednostavan recept koji će vam se zasigurno svidjeti.

Potrebni sastojci:

  • pola šalice zobenih pahuljica
  • pola šalice biljnog mlijeka – bademovo, lješnjakovo, zobeno…
  • 1 banana
  • 1 nektarina
  • šaka šumskog voća
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 5 indijskih oraščića

Priprema:

U zdjelicu dodajte zobene pahuljice i odabrano biljno mlijeko. Poklopite zdjelicu i pustite neka pahuljice upiju mlijeko. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. Dodajte nasjeckanu bananu, šumsko voće i nektarinu. Promiješajte zatim dodajte med ili javorov sirup te indijske oraščiće. Sve temeljito promiješajte i poslužite. U slast!

Zobeni keksi s bananom

Zobeni keksi odličan su popodnevni snack uz čaj ili kavu. Za ovaj recept potrebna su vam samo tri sastojka i malo slobodnog vremena. Bez jaja, mlijeka i brašna! Gotovi za čas. U smjesu za kekse možete dodati omiljene orašaste plodove, malo organskog kakaa ili meda. Zobene pahuljice potrebno je prije pripreme keksa omekšati. Najbolji način je s toplim mlijekom, možete koristiti biljno mlijeko – lješnjakovo, bademovo, zobeno, kokosovo… Zagrijte ga i prelijte pahuljice te poklopite zdjelicu. Nakon što pahuljice upiju mlijeko, cca. 5 minuta, spremne su za daljnje korištenje. Sitnije zobene pahuljice malo su zgodnije za pripravak keksa, no poslužit će i krupne.

Potrebni sastojci:

  • 1 veća banana ili 2 manje
  • 1 šalica mekanih zobenih pahuljica (zobene kaše)
  • 1/2 šalice komadića čokolade

Priprema:

Bananu uz pomoć vilice usitnite i miješajte dok ne dobijete pire. U zdjelu dodajte zobenu kašu, pire od banane i komadiće čokolade. Po želji možete dodati malo meda ili javorovog sirupa, kakaa ili usitnjene orašaste plodove. Sve temeljito promiješajte. Od navedenih sastojaka dobiti će te 10-ak keksa. Zagrijte pećnicu na 180°. Keramičku zdjelu ili pleh obložite papirom za pečenje. Od gotove smjese formirajte male loptice te ih postavite na papir za pečenje. Lagano ih pritisnite uz pomoć vilice. Pobrinite se da postoji dovoljan razmak između svakog keksa. Pecite ih 15-ak minuta. U slast!