Biljnim čajevima do zdravog tijela

Već desetljećima u narodnoj medicini, biljni čajevi koriste se za ublažavanje raznih tegoba. Biljni čajevi sastoje se od jedne ili više sušene biljke. Svaka biljka sadrži ljekovita svojstva, stoga za svaku tegobu postoji i određen čaj koji će zasigurno ublažiti simptome i bolove. Ispijanje čaja svakodnevno, donosi brojne zdravstvene dobrobiti i koristi. Razna istraživanja pokazala su kako čajevi znatno pomažu pri jačanju imuniteta te čuvaju cjelokupno zdravlje organizma. Poseban naglasak je na zdravlju srca, zuba i crijeva. Ovaj topal napitak bogat je antioksidansima, potiče rad crijeva i pospješuje probavu te ima protuupalni i antibakterijski učinak. U nastavku donosimo popis najpopularnijih biljnih čajeva i njihova ljekovita svojstva.

Lakši san – Lipa

Čaj od lipe poznat je po svojim sedativnim svojstvima. U narodnoj medici koristi se pred spavanje za lakši san, no osim toga, čaj od lipe koristi se i za smirivanje anksioznosti i ublažavanje visokog krvnog tlaka.

Glavobolja – Stolisnik

Stolisnik je biljka iznimnih ljekovitih djelovanja, a jedna od mnogih tegoba čije simptome ova biljka ublažava je glavobolja. Osim glavobolje, u narodnoj medicini, čaj od stolisnika koristi se i za ublažavanje depresije, potiče probavu te smanjuje povišenu temperaturu u tijelu.

Prirodni diuretik – Bazga

Cvjetovi bazge iznimnog su mirisa, ali i vrlo ljekoviti. Već desetljećima, čaj od bazge koristi se za poboljšanje probave i uklanjanje tegoba s crijevima. Bazga je prirodni diuretik, no osim toga, čaj smanjuje simptome prehlade i gripe te se koristi za uklanjanje lošeg kolesterola.

Šećer u krvi – Cimet

Čaj od cimeta koristi se za regulaciju šećera u krvi. Pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2 te je također dokazano kako čaj od cimeta čuva zdravlje srca i pospješuje rad krvnih žila. Osim navedenog, čaj se koristi i za regulaciju krvnog tlaka.

Mučnine – Đumbir

Za mučnine, nadutost i tegobe sa želucom, preporučuje se čaj od đumbira. Ovaj čaj smanjuje vjetrove, nadutost, grčeve i poriv za povraćanjem. Đumbir je prepun antioksidansa te se u narodnoj medicini koristi kao lijek za sve probavne tegobe.

Upala mjehura – Brusnica

Čaj od brusnice odličan je izbor za liječenje bilo kakvih tegoba mokraćnih puteva. Ovaj čaj koristi se kod liječenja infekcija mjehura, mokraćnih puteva te pomaže i kod upala bubrega.

Bronhitis – Sljezov korijen

Čaj od sljeza koristi se za liječenje dišnih tegoba poput bronhitisa, kašlja i prehlade. Ovaj čaj olakšava iskašljavanje. Osim navedenog, čaj od sljeza koristi se i za liječenje probavnih tegoba. Ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje stoga je idealan za jesensko vrijeme kada imunitet oslabi.

Infekcije grla – Kadulja

Kadulja ili žalfija je biljka iznimno ljekovitih svojstva. Čaj od ove biljke koristi se za liječenje infekcija grla, ali i za razne druge tegobe. Ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje stoga se koristi kod liječenja infekcija usne šupljine i upale zubnog mesa. Čaj od kadulje čuva zdravlje pluća, jetre i probavnog sustava.

Žgaravica – Menta

Čaj od mente je također vrlo učinkovit kod probavnih smetnji i tegoba poput grčeva, bolova i nadutosti. Koristi se za liječenje žgaravice, mučnine i zatvora. Ovaj čaj potiče rad crijeva, pomaže kod upale sinusa i osvježava dah.

Opuštanje – Lavanda

Čaj od lavande također je snažan prirodan sedativ. Ovaj čaj koristi se za opuštanje, liječenja depresije i anksioznosti te za smirivanje živčanog sustava. Osim navedenog, čaj od lavande odličan je saveznik u borbi s migrenama, nesanicom i osjećajem premorenosti.

Detox organizma – Peršin

Čaj od peršina u narodnoj medicini koristi se za detox organizma. Čaj pomaže kod čišćenja bubrega i izbacivanja viška vode iz tijela. Bogat je vitaminima i mineralima stoga pomaže u jačanju imuniteta.

Čišćenje jetre – Smilje

Čaj od smilja još u dalekoj prošlosti, koristio se za čišćenje jetre i poticanje izlučivanja žuči. Ovaj čaj idealan je za sve koji pate od alergija, dugotrajnog kašlja, probavnih tegoba i masne jetre.