Što se sve krije u bademima?

Orašasti plodovi sadrže iznimnu ljekovitost, a bademi su mnogima jedni od omiljenih. Vrlo su popularni, stoga se danas mogu pronaći u gotovo svakom supermarketu. Ovaj orašasti plod porijeklom potječe s Bliskog Istoka, no danas se uzgaja diljem svijeta. Plodovi su bogati proteinima, vitaminima i mineralima. Iako se ponajviše koriste u kuhinji, danas bademi čine neizostavan dio farmaceutske i kozmetičke industrije upravo zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i iznimne ljekovitosti. U nastavku saznajte sve dobrobiti ovog ploda i zašto bi ga trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Bademi su idealna zdrava užina koja će vašem tijelu pružiti hranjive tvari koje mu nedostaju. Od svih orašastih plodova, upravo bademi su najljekovitiji. Iako su kalorični, vrlo su zdravi. Masti koje bademi sadrže djeluju vrlo djelotvorno na srce i krvne žile. Upravo zbog kalorija koje sadrži, preporučena dnevna doza je 20-ak badema. Svakodnevna konzumacija ovog ploda ojačat će vaše tijelo i organizam.

Zašto bademi?

  • bogati antioksidansima
  • jačaju imunitet
  • sadrže visoki udio omega-6 masnih kiselina
  • bogati vitaminom E i K
  • sadrže minerale poput magnezija, kalcija, mangana, selena, bakra i cinka
  • sadrže proteine i vlakna
  • smanjuju loš kolesterol
  • povećavaju količinu crvenih krvnih stanica
  • održavaju zdravlje srca i krvnih žila
  • reguliraju težinu tijela
  • stvaraju osjećaj sitosti
  • održavaju zdravlje kostiju
  • reguliraju šećer u krvi
  • smanjuju krvni tlak
  • poboljšavaju rad mozga
  • pomlađuju kožu
  • pomažu kod kožnih oboljenja poput akni i ekcema
  • koži vraćaju sjaj i zdrav izgled

Recept za bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko možete kupiti u većim supermarketima ili drogerijama poput DM-a, no često ta biljna mlijeka sadrže razne aditive, šećere i emulgatore. Bademovo mlijeko možete pripremiti iz udobnosti vlastite kuhinje i biti sigurni da je mlijeko doista zdravo. Ovo mlijeko je jedna od najpopularnijih zamjena za kravlje mlijeko. Priprema se od mljevenih badema, vode i začina po želji poput meda, cimeta, štapića vanilije i slično. Niskokalorično je i visoke nutritivne vrijednosti.

Za razliku od sojinog ili rižinog mlijeka, bademovo mlijeko sadrži veću količinu minerala i vitamina. Odličan je izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i antioksidansa koji čuvaju zdravlje srca i cjelokupnog organizma.

Potrebni sastojci:

  • 2 šalice badema
  • 1 žlica meda ili 3 namočene datulje
  • prstohvat soli
  • 6 šalica vode (filtrirana)

Priprema:

Prije pripreme bademovog mlijeka, bademe morate namočiti u vodi kako bi mlijeko imalo visoku nutritivnu vrijednost. U odabranu zdjelicu stavite 2 čaše badema i prelijte ih toplom vodom. Bademi će nabubriti stoga se pobrinite da je zdjelica dovoljno velika. Pokrijte ih gazom ili kuhinjskom krpom i pustite neka odstoje 8 do 12 sati. Nakon što su bademi odstajali, isperite ih pod mlazom vode i dodajte u blender. Bademima dodajte 6 šalica vode, med ili omekšane datulje koje će vašem mlijeku pružiti slatkoću. Po želji, možete dodati i malo vanilije ili cimeta. Dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako želite čokoladnu varijantu bademovog mlijeka, dodajte malo organskog kakaa u prahu i rogača. Nakon što su se sastojci sjedinili, procijedite ih uz pomoć gaze u odabranu staklenu bocu. Postupak cijeđenja ponovite nekoliko puta kako biste iskoristili svo mlijeko. Gotov mlijeko čuvajte u hladnjaku i potrošite ga kroz 3 do 5 dana kako se ono ne bi pokvarilo. Poslužite ga uz zobene pahuljice, smoothie ili kavu.