Sljezov čaj – dobrobiti i ljekovitost

Sljezov čaj vrlo je ljekovit i djelotvoran kada su u pitanju plućne tegobe. Ovaj čaj ima razne zdravstvene benefite na naše tijelo i organizam, stoga se ispijanje čaja preporučuje svakodnevno. Latinski naziv za ovu biljku je Althaea koja proizlazi iz grčkog glagola althein, što u prijevodu znači liječiti. Iako je čaj poznat po svojim ljekovitim svojstvima i liječenju plućnih tegoba, sljezov čaj ima dobrobiti i na druge organe. Cijela biljka je ljekovita, a u medicini se ponajviše koriste korijen i listovi biljke. Čaj od ove biljke priprema se od korijena bijelog ili crnog sljeza. Obje vrste iznimno su ljekovite i efikasne u liječenju simptoma i određenih tegoba. Najčešće se u trgovinama, ljekarnama i drogerijama može pronaći korijen bijelog sljeza ili već gotova mješavina biljaka koja sadrži obje vrste biljaka. U nastavku donosimo sve dobrobiti ovog čaja te upute kako ga pripremiti.

Zašto sljezov čaj?

 • bogat je antioksidansima
 • listovi biljke sadrže željezo, beta-karoten i vitamin C
 • smanjuje upalne procese u tijelu
 • ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje
 • poboljšava probavu
 • pomaže kod žgaravice
 • smanjuje nadraženost želudca
 • smanjuje kožne iritacije
 • koristi se za liječenje infekcija nastalih na području pluća
 • pomaže u iskašljavanju – vlaži sluznicu dišnih puteva
 • koristi se kod liječenja bronhitisa, astme, suhog kašlja i prehlade
 • pomaže kod bakterijskih infekcija poput upale grla i upale krajnika
 • pomaže kod bubrežnih kamenaca i urinarnih tegoba
 • sprječava zadržavanje vode u tijelu

Priprema čaja

Čaj do sljeza priprema se na dva načina, ovisno o tome pripremate li čaj od gotove mješavine sljeza ili isključivo od korijena bijelog sljeza. Ako je riječ o već gotovoj mješavini biljaka, nakon što voda prokuha pustite neka se malo ohladi, zatim dodate jednu žličicu čaja. Promiješajte čaj i poklopite ga. Pustite neka čaj odstoji 30-ak minuta, zatim ga procijedite i zasladite po želji.

Ako čaj pripremate od korijena bijelog sljeza, postupak je malo drugačiji. Čaj od korijena biljke priprema se u mlakoj, hladnijoj vodi, a ne u vrućoj. U odabranu staklenu bocu, dodajte 1 žlicu korijena bijelog sljeza i prelijte ga mlakom vodom. Bocu zatvorite, protresite i pustite neka čaj odstoji minimalno 2 sata, možete ga ostaviti i cijelu noć, ljekovita svojstva čaja će biti znatno snažnija i njegovo djelovanje efikasnije. Nakon što je čaj odstajao, možete ga malo zagrijati i dodati malo limunovog soka i meda.

Čaj od korijena bijelog sljeza i ružinih pupoljaka

Ako ste u potrazi za čajem koji ima snažno opuštajuće djelovanje, a uz to i aromatičan okus, ovo je pravi recept za vas. Čaj od korijena bijelog sljeza i ružinih pupoljaka odličan je za opuštanje, miran san, anksioznost i tjeskobu. Mješavina biljaka i ispijanje ovog čaja pomoći će vam da uklonite stres i imate miran, ugodan san.

Nakon što voda proključa, pustite neka se malo prohladi zatim dodajte jednu žličicu korijena bijelog sljeza, 2 žličice ružinih pupoljaka ili latica te jedan štapić cimeta. Sve sastojke promiješajte te poklopite čaj i pustite neka odstoji 30 minuta do sat vremena. Procijedite ga te po želji dodajte malo meda i limunovog soka.

Čaj od korijena bijelog sljeza i cimeta

Ovaj aromatičan čaj idealan je za zimske dane kada tijelo napadaju virusi i bakterije. Čaj od bijelog sljeza i cimeta pomoći će ojačati vaš imunitet te smanjiti suhi kašalj i potaknuti iskašljavanje sluzi. Liječi infekcije grla i krajnika te smiruje upalne procese cjelokupnog tijela.

U lonac dodajte 3 šalice vode i pričekajte da ona proključa. Kada se voda prohladi, dodajte 2 žličice korijena bijelog sljeza, 2 štapića cimeta ili žličicu mljevenog, 3 klinčića i naribanu koru naranče. Možete koristiti svježu koricu ili komadiće sušene. Sastojke promiješajte, čaj poklopite i pustite neka odstoji sat vremena zatim ga procijedite. Po želji možete dodati malo meda i limunovog soka.