Ako ste ljubitelj slanutka i bundeve, ovaj recept za hummus će vas zasigurno oduševiti! Hummus je veganski namaz koji se priprema od slanutka i začina. Visoke je nutritivne vrijednosti, niskokaloričan, zdrav i preukusan. Sve dobrobiti slanutka možete pročitati ovdje. Za pripremu ovog namaza potreban vam je blender ili štapni mikser. U nastavku vam donosimo dva jednostavna recepta za hummus od bundeve.

Recept za hummus od bundeve bez tahini paste
Potrebni sastojci:
- 1 češanj češnjaka
- 1 ½ šalica kuhanog slanutka
- ¾ šalice pirea od bundeve
- ½ žličice soli
- 1 ¼ žličice mljevenog kima
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 1 žličica javorovog sirupa (po izboru)
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Češanj češnjaka ogulite te ga nasjeckajte na manje komadiće. Hummus možete napraviti uz pomoć blendera ili štapnog miksera, rezultat je jednak. Slanutak temeljito isperite i dodajte ga u blender zajedno s usitnjenim češnjakom, pireom od bundeve, limunovim sokom, soli, mljevenim kimom i maslinovim uljem. Javorov sirup nije obavezan, ali će vašem namazu pružiti slatku aromu. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete kompaktnu i gustu smjesu. Gotov namaz pretresite u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku. Potrošite ga kroz 5 dana. Možete ga servirati uz kruh, krekere ili tortilje. U slast!
Recept za hummus od bundeve s tahini pastom
Ako želite sami pripremiti tahini – sezamovu pastu, recept možete pronaći ovdje.
Potrebni sastojci:
- 1 mala bundeva (oko 500g)
- maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka, oguljena
- ½ limuna, ocijeđen
- 2 žlice tahini paste
- 400g skuhanog slanutka
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
Priprema:
Prije pripreme hummusa, bundevu je potrebno oguliti, očistiti od sjemenki i narezati na manje komadiće. Komadiće bundeve posložite u pleh, prelijte s maslinovim uljem i nasjeckanim češnjakom. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite bundevu dok ne omekša, cca. 45 minuta. Izvadite ju iz pećnice i pričekajte da se malo ohladi.
U blender dodajte pečenu bundevu zajedno s maslinovim uljem, po želji možete dodati i malo svježeg češnjaka. Dodajte ostale sastojke – skuhan i opran slanutak, limunov sok, tahini pastu te nasjeckane paprike. Posolite po guštu i miksajte dok ne dobijete kompaktnu i gustu smjesu. Ako vam je namaz prerijedak, dodajte još malo kuhanog slanutka. Po potrebi dodajte još limunovog soka i soli. Gotov namaz pretresite u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku. Domaći hummus potrošite kroz 5 dana. U slast!