Veganske lazanje s indijskim oraščićem i povrćem

Lazanje su klasik koji svi vole! Bili vegetarijanac ili ne, ovaj recept morate isprobati. Priprema jela je jednostavna, no potrebno je izdvojiti malo više vremena. Ove lazanje ne sadrže laktozu, bešamel umak priprema se na veganski način! Ako ste voljni probati nešto novo, ovo je recept za vas. Lazanje su prepune okusa, zdrave i naravno, preukusne. U nastavku donosimo recept.

Potrebni sastojci:

  • lazanje
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 2 veće mrkve
  • 220 g gljiva (nasjeckanih)
  • 2 češnja češnjaka
  • 170 g baby špinata (grubo nasjeckanog)
  • 2 ½ šalice pasirane rajčice s bosiljkom
  • sol, svježe mljeveni papar (količina po guštu)
  • svježi bosiljak
  • veganski parmezan

Za veganski bešamel umak:

  • 2 šalice indijskih oraščića (prethodno namočenih u vodi cca. 5 sati)
  • 1 šalica vode
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice jabučnog octa
  • ½ žličice senfa
  • prstohvat soli
  • muškatni oraščić (po izboru)

Priprema:

Veganski bešamel umak:

Namočene indijske oraščiće isperite i dodajte ih u blender zajedno s limunovim sokom, jabučnim octom, senfom i prstohvatom soli. Po potrebi dodajte vode. Ako želite lazanje s aromatičnijim okusom, u svoj bešamel umak dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, umak treba biti kremast.

Lazanje:

Pećnicu zagrijte na 180°C. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte nasjeckano povrće – luk,mrkvu i gljive. Dinstajte povrće 10-ak minuta na laganoj vatri, zatim dodajte nasjeckani češnjak i baby špinat. Po guštu posolite i popaprite povrće. Miješajte cca. 5 minuta, zatim povrće maknite s vatre.

U odabranu keramičku zdjelu, na dno stavite par kapi maslinovog ulja, zatim posložite ploške lazanja. Na ploške stavite pasiranu rajčicu s bosiljkom. Stavite red lazanja, zatim na njih stavite veganski bešamel umak. Ravnomjerno ga rasporedite pa mu dodajte povrće iz tave. Postupak ponovite dok ne potrošite svo povrće – red lazanja, pasirana rajčica, red lazanja, bešamel umak i povrće. Neka zadnji sloj lazanja bude prekriven pasiranom rajčicom. Po želji možete staviti listiće veganskog sira ili naribani parmezan. Dodajte nekoliko listića svježeg bosiljka. Keramičku posudu s lazanjama prvo umotajte u papir za pečenje, a zatim u aluminijsku foliju.

Pecite lazanje na ¸180° cca. 25 minuta, zatim skinite foliju i papir za pečenje te pecite lazanje na 200° još 5 do 10 minuta. Pustite neka se malo prohlade i poslužite. U slast!