Sezam – sjemenke koje bi trebali uvrstiti u svoju prehranu

Sjemenke sezama jedan su od najstarijih začina. Još u davnoj povijesti, sjemenke su se koristile u kulinarstvu upravo zbog iznimne ljekovitosti. Postoje dvije vrste – crne i bijele sjemenke sezama. Primarno se razlikuju po izgledu, odnosno boji, ali i okusu. Crne sjemenke sezama imaju znatno intenzivniji okus od bijelih i prema istraživanjima, sadrže veći postotak antioksidansa. Obje vrste vrlo su ljekovite – odličan su izvor biljnih vlakna, proteina i bjelančevina. Visoke su nutritivne vrijednosti i bogate raznim vitaminima i mineralima koji pridonose zdravlju tijela i jačanju imunološkog sustava. Ono najbolje kod sjemenki sezama je što ih možete dodati u gotovo svako jelo. U nastavku saznajte sve dobrobiti ovih sjemenki i saznajte kako ih uvrstiti u svakodnevnu prehranu i što od njih pripremiti.

Zašto sjemenke sezama?

  • imaju visoku nutritivnu vrijednost
  • odličan izvor biljnih vlakna
  • bogate vitaminom A, B1, B2, B6 i E
  • sadrže minerale poput magnezija, mangana, željeza, cinka, kalcija, fosfora i kalija
  • odličan su izvor bjelančevina, proteina i nezasićenih masnih kiselina
  • bogate su antioksidansima
  • jačaju kardiovaskularni sustav
  • snižavaju kolesterol
  • reguliraju šećer u krvi
  • potiču proizvodnju krvnih stanica
  • pospješuju probavu i rad crijeva
  • održavaju zdravlje srca i krvnih žila
  • potiču rad štitnjače i čuvaju njeno zdravlje
  • snižavaju visok krvni tlak
  • smanjuje upale u tijelu
  • potiče proizvodnju kolagena
  • čuvaju zdravlje kože
  • jačaju imunološki sustav
  • pomažu u regulaciji hormona

Kako uvrstiti sezam u svoju prehranu?

Sjemenke sezama imaju raznoliku upotrebu u kulinarstvu. Možete ih dodati u salate, smoothie ili zobene pahuljice. Zbog svog neutralnog okusa, odlično se slažu uz razne namirnice stoga se mogu dodati i u tijesto za kruh ili krekere, u tjesteninu, rižoto i slična jela. Prilikom pohanja piletine, sjemenke sezama možete pomiješati s krušnim mrvicama i tako će vaša piletina biti hrskava i jako ukusna. Od sezamovih sjemenki priprema se tahini (sezamova pasta) koja se koristi za pripremu hummusa – namaz od slanutka. Recept za sezamovu pastu možete pronaći ovdje.

Što pripremiti od sjemenki sezama?

Jednostavni krekeri sa sezamom i maslinovim uljem

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica brašna (možete koristiti integralno, bezglutensko ili pirovo)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • pola žličice soli
  • 2 žlice sezama (možete koristiti obje vrste – crne i bijele)
  • 4 do 5 žlica vode
  • 1 žličica ulja sezama (nije obavezno)

Priprema:

U odabranu zdjelu dodajte brašno, sol i sjemenke sezama, sve temeljito promiješajte. U drugu zdjelu dodajte mlaku vodu, maslinovo ulje i ulje sezama. Temeljito promiješajte i postepeno dodajte tekućinu u suhe sastojke. Miješajte dok se sastojci ne sjedine i dok ne dobijete strukturu tijesta.

Tijesto oblikujte u lopticu te ga podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, što je moguće tanje. Svaki list tijesta mora biti tanak poput papira. Nakon toga, tanko razvaljano tijesto podijelite na manje pravokutnike. Posložite ih u lim na papiru za pečenje. Premažite pravokutnike tijesta maslinovim uljem i sezamovim sjemenkama.

U zagrijanoj pećnici, pecite krekere na 160° cca. 20-ak minuta. Kada dobiju zlatnu boju, vaši krekeri su gotovi! Možete ih čuvati u zatvorenoj zdjeli tjednima. Poslužite uz umake ili namaze poput hummusa.

Recepte za hummus možete pronaći ovdje, a ako ste za malo drugačiju verziju hummusa (s bundevom), recept ćete pronaći ovdje.