Kako pripremiti domaće biljno mlijeko?

Biljna mlijeka danas se mogu pronaći u gotovo svakom većem supermarketu. No, sama priprema mlijeka je vrlo jednostavna, a možete ga napraviti po vlastitom guštu i biti sigurni da je ono 100% zdravo. Ako izbjegavate laktozu ovo je idealno alternativno rješenje. Sve što vam je potrebno za pripremu biljnog mlijeka je blender i malo slobodnog vremena. Mlijeko možete dodati u kavu, zobene pahuljice, smoothie ili smjesu za kolače. Domaće mlijeko čuvajte u staklenoj boci u hladnjaku i potrošite kroz 5 dana. U nastavku donosimo recepte za najpopularnija biljna mlijeka.

Lješnjakovo mlijeko

Lješnjakovo mlijeko niskokalorični je napitak visoke nutritivne vrijednosti. Lješnjaci su bogati vitaminima i mineralima poput magnezija, kalcija te vitamina E i B. Pridonose zdravlju srca, održavaju zdravlje mišića, kose i kože. Potiču probavu i reguliraju šećer u krvi.

Potrebni sastojci:

  • 120 g lješnjaka
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 0,8 l vode
  • 1/3 žlice organskog kakaa
  • prstohvat soli
  • 5 kapi ekstrakta vanilije
  • pola žličice cejlonskog cimeta

Priprema:

Prije same pripreme mlijeka, potrebno je lješnjake namočiti u vodi. Pustite ih neka odstoje preko noći, zatim ih dobro isperite u vodi. U blender dodajte namočene i oprane lješnjake, vodu, med, kakao, sol, ekstrakt vanilije i cejlonski cimet. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine cca. 5 minuta. Po potrebi dodajte još sladila ili začina. Uz pomoć gaze procijedite vaše mlijeko. Stavite gazu preko odabrane boce ili staklenke i istisnite što je više moguće mlijeka. Ostat će vam pulpa od lješnjaka koju možete iskoristiti za kolač, dodati u zobene pahuljice ili pripremiti domaću granolu. Ako želite dominantniji okus lješnjaka, prije namakanja možete ih kratko tostirati.

Bademovo mlijeko

Jedno od najpopularnijih biljnih mlijeka je bademovo mlijeko. Ono ima znatno veću količinu minerala i vitamina od rižinog ili sojinog mlijeka. Također je niskokalorično i visoke nutritivne vrijednosti. Bademi su bogati antioksidansima i vitaminima E i K te mineralima poput magnezija, mangana, kalcija i selena.

Više o bademima i njihovoj ljekovitosti možete pročitati ovdje.

Potrebni sastojci:

  • 1,5 šalica badema
  • 4 šalice vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice cejlonskog cimeta
  • 1,5 žlice meda ili agavinog sirupa

Priprema:

Prije pripreme mlijeka, bademe je potrebno oljuštiti. Najjednostavnije ćete to učiniti ako ih prokuhate u vodi. Kada voda prokuha, dodajte bademe u lončić i pričekajte 40-ak sekundi, zatim ih maknite s vatre. Lagano ih ogulite od korice, zatim ih morate namočiti u vodi nekoliko sati. Idealno bi bilo kada bi bademe pustili u vodi preko noći.

Namočene bademe isperite pod vodom, zatim ih dodajte u blender zajedno s vodom, ekstraktom vanilije, cejlonskim cimetom i odabranim sladilom. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine i dok smjesa ne postane kremasta i gusta. Nakon toga uz pomoć gaze, procijedite mlijeko. Gazu stavite na odabranu bocu ili staklenku i istisnite što više tekućine. Pulpu od badema nemojte bacati. Od nje pripremite kolače, dodajte ih u smoothie ili zobene pahuljice ili pripremite domaću granulu.

Sličan recept za bademovo mlijeko, no malo drugačiji po samim sastojcima, možete pronaći ovdje.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko niskokalorično je te za razliku od drugih biljnih mlijeka, sadrži manje proteina. Bogato je biljnim vlaknima i mineralima poput kalija, fosfora, mangana i cinka. Masne kiseline koje se nalaze u kokosu pridonose jačanju imuniteta, potiču rad metabolizma te čuvaju zdravlje kože i kose.

Kokosovo mlijeko možete pripremiti na nekoliko načina – od svježeg kokosa ili od listića već očišćenog kokosa. Puno je jednostavnije mlijeko pripremiti od listića kokosa, a okus i sama tekstura je identična. U našim krajevima kokos se ne uzgaja, stoga ga nije ni lako pronaći.

Potrebni sastojci:

  • 2 šalice listića kokosa (nezaslađenih)
  • 3 šalice vode
  • prstohvat soli
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilija
  • 2 žlice organskog kakaa (nije obavezno)

Priprema:

U blender dodajte listiće kokosa, vodu, prstohvat soli, odabrano sladilo i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu, kremastu smjesu. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo vode. Po potrebi dodajte još sladila ili začina. Procijedite mlijeko uz pomoć gaze. Na odabranu bocu ili staklenku stavite gazu, istisnite što više tekućine. Pulpu možete dodati u smoothie, zobene pahuljice ili u smjesu za kolače.

Zobeno mlijeko

Zobeno mlijeko je vrlo jednostavno za pripremiti, a ujedno i sama priprema je znatno jeftinija od pripreme ostalih biljnih mlijeka. Niskokalorično je, a ujedno i visoke nutritivne vrijednosti. Ako izbjegavate gluten, možete pripremiti zobeno mlijeko od bezglutenskih pahuljica. Ovo mlijeko bogato je kalcijem i vitaminom A.

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 5 šalica vode
  • prstohvat soli
  • 1 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 1/4 štapića vanilije ili 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Prije pripreme zobenog mlijeka, pahuljice je potrebno namočiti u vodi. Idealno bi bilo kada bi se one namakale u vodi preko noći. U zdjelicu dodajte 1 šalicu pahuljica i prelijte ih s 2 šalice vruće vode, zatim poklopite posudu. Pahuljice procijedite i isperite pod mlazom vode.

U blender dodajte namočene i oprane pahuljice, 5 čaša vode, prstohvat soli, odabrano sladilo i vaniliju. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu, kremastu smjesu. Po potrebi dodajte još malo vode i sladila ili začina. Mlijeko procijedite uz pomoć gaze. Na odabranu bocu ili staklenku stavite gazu i dobro istisnite svu tekućinu.

Čokoladno biljno mlijeko

Ako ste ljubitelj čokoladnog mlijeka, ali ne podnosite laktozu ili ne konzumirate ništa životinjsko, ne brinite – donosimo vam recept za čokoladno biljno mlijeko! Vrlo je jednostavno za pripremiti i naravno, preukusno. Možete ga pripremiti od omiljenog biljnog mlijeka – bademovog, kokosovog, lješnjakovog… Čuvajte ga u hladnjaku i potrošite kroz 5 dana.

Potrebni sastojci:

  • 1,5 šalice odabranog biljnog mlijeka
  • 3 žlice organskog kakaa
  • 10 sirovih badema
  • 10 sirovih indijskih oraščića
  • 4 do 5 omekšanih datulja (prethodno ih namočite u vodi – 2 do 3 sata)
  • 3 žlice kokosovog ulja

Priprema:

Prije pripreme čokoladnog mlijeka, bademe i indijski oraščić pustite neka se namoče u vodi minimalno 2 sata, zatim ih dobro isperite. U blender dodajte odabrano biljno mlijeko, organski kakao, bademe i indijski oraščić, omekšane datulje i kokosovo ulje. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi dodajte malo sladila – med ili agavin sirup. Mlijeko možete procijediti uz pomoć gaze, no nije obavezno. Ako vam smetaju mogući sitni komadići orašastih plodova, onda ga procijedite. Mlijeko pretresite u odabranu staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku.