Kvinoja se smatra jednom od najzdravijih namirnica koju je vrlo jednostavno pripremiti. To je sjemenka koja izgledom nalikuje na žitaricu. Visoke je nutritivne vrijednosti, gluten-free i ono najbolje – slaže se uz razne namirnice. Bogata je biljnim vlaknima, antioksidansima, mineralima i vitaminima te proteinima. Potiče rad crijeva i ubrzava metabolizam. Više o ljekovitosti kvinoje možete pročitati ovdje. Ovu sjemenku možete poslužiti uz povrće, razne umake ili salatu. U nastavku vam donosimo nekoliko vrlo jednostavnih recepata koji će vas zasigurno oduševiti.

Prije pripreme bilo kakvog jela od kvinoje, sjemenku je potrebno skuhati. Omjer vode je 1:2 – jednu šalicu kvinoje kuhajte u dvije šalice vode. Kvinoja će nabubriti, povećati svoj obujam i upiti svu tekućinu. U slučaju da skuhate previše kvinoje, spremite ju u posudu, čuvajte u hladnjaku i potrošite kroz 3 dana.
Za dodatan okus, kvinoju možete kuhati i u povrtnom ili pilećem temeljcu.
Kremasta zelena kvinoja

Potrebni sastojci:
- 1 manja glavica brokule
- 3 režnja češnjaka
- 2 šake mladog špinata
- 1 manja tikvica
- 10-ak nasjeckanih gljiva
- skuhana kvinoja
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
U dublju tavu dodajte 1 žlicu maslinovog ulja i nasjeckanu tikvicu. Pirjajte na vatri 5 minuta, zatim tikvici dodajte nasjeckanu brokulu. Kako bi brokula što prije omekšala, nasjeckajte ju na sitne komadiće. Povrće poklopite i pustite neka se kuha 10-ak minuta. Povremeno promiješajte kako tikvica i brokula ne bi zagorjele. Češnjak očistite i nasjeckajte na tanke ploške ili sitne komadiće. Dodajte ga u tavu zajedno s nasjeckanim gljivama i temeljito sve promiješajte. Po potrebi dodajte žlicu maslinovog ulja. Povrće dinstajte na laganoj vatri i povremeno ga promiješajte. Nakon cca. 5 minuta, povrću dodajte mladi špinat. Dinstajte dok povrće ne omekša, zatim dodajte skuhanu kvinoju. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte sol, papar i po potrebi još malo maslinovog ulja. Kuhajte još 3 do 5 minuta, zatim poslužite uz popečke, omiljeni komad mesa ili veggie pljeskavice.
Veganski burrito s kvinojom
Kvinoja je odlična zamjena za rižu, stoga vam donosimo recept za jednostavan veganski burrito prepun okusa.

Potrebni sastojci:
- skuhana kvinoja (malo više od pola šalice sirove kvinoje – kuhanjem ona poveća svoj obujam)
- maslinovo ulje
- luk srednje veličine
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica kajenske paprike
- 6 do 8 cherry rajčica
- 400 g smeđeg graha (skuhanog i opranog)
- 200 g kukuruza
- 2 do 3 žličice limunovog soka
- nasjeckan korijander
- zreo avokado
- nekoliko listića zelene salate ili matovilca
- 4 tortilje
Priprema:
U dublju tavu dodajte maslinovo ulje i nasjeckan luk. Dinstajte ga dok ne dobije zlatnu boju, zatim mu pridružite sitno nasjeckan češnjak. Dinstajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Dodajte začine – mljeveni kim i kajensku papriku. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine, zatim dodajte skuhan i opran smeđi grah, kukuruz i 3 nasjeckane cherry rajčice. Pustite neka se povrće kuha 10-ak minuta, povremeno sve promiješajte. Povrću dodajte skuhanu kvinoju, 1 žličicu limunovog soka i malo nasjeckanog korijandera. Kuhajte povrće s kvinojom još 5 minuta uz miješanje, zatim tavu maknite s vatre.
Avokado ogulite i očistite te uz pomoć vilice ili štapnog miksera, napravite pire. Dodajte preostale cherry rajčice (nasjeckane), limunov sok, malo soli i nasjeckanog korijandera. Po želji možete dodati malo čilija. Sve temeljito promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
U tortilju dodajte povrće s kvinojom i umak od avokada. Na vrh dodajte nekoliko listića zelene salate ili matovilca. Tortilju presavijte sa strane i zarolajte. U slast!
Pljeskavice od kvinoje i brokule
Pljeskavice od kvinoje odličan su prilog uz salatu ili za pripremu veganskih burgera. Ove pljeskavice su gluten-free i bez mliječnih proizvoda. Umjesto jaja možete koristiti vegansku zamjenu za jaja.

Potrebni sastojci:
- pola šalice sirove kvinoje (kuhanjem ona povećava svoj obujam)
- 4 do 5 šalica nasjeckane sirove brokule
- 1 mladi luk
- 1 češanj češnjaka
- nasjeckani bosiljak
- 1 jaje
- 1/4 šalice bademovog brašna
- pola šalice veganskog sira (može biti svježi ili ribani)
- sol, papar (količina po guštu)
Priprema:
Prije pripreme popečka, potrebno je skuhati kvinoju i brokulu. Pripazite da brokula ne bude prekuhana. Uz pomoć blendera ili procesora hrane, napravite smjesu za popečke. Dodajte skuhanu kvinoju, brokulu, nasjeckan mladi luk i usitnjen češnjak, jedno jaje ili zamjenu za jaje, veganski ili običan sir i začine. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu pretresite u odabranu zdjelu i dodajte bademovo brašno. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesa bi trebala biti umjereno gusta – ako je prerijetka, dodajte još malo bademovog brašna ili krušne mrvice. Smjesa bi trebala biti malo ljepljiva.
Vlažnim rukama oblikujte 4 veće pljeskavice. Ako je smjesa i dalje previše mokra, pljeskavice premažite brašnom ili krušnim mrvicama. Zagrijte tavu i pecite ih na malo ulja (na laganoj vatri). Pljeskavice će se same odlijepiti od tave kada se ispeku s obje strane. Pecite ih dok ne dobiju zlatnu boju cca. 5 minuta sa svake strane. Možete ih peći i u pećnici na 180° cca. 20-ak minuta. Poslužite uz omiljeni umak, salatu ili od njih pripremite veganske burgere.
Recepte za popečke od kvinoje možete pronaći ovdje.
Kvinoja za slatki doručak ili popodnevni snack
Ako ste ljubitelj zobenih pahuljica iliti zobene kaše, ovaj recept će vam se zasigurno svidjeti! Gluten-free slatki doručak ili popodnevni snack – gotov u nekoliko minuta i preukusan.

Potrebni sastojci:
- 75 g kvinoje (sirove)
- 250 ml biljnog mlijeka – bademovog, lješnjakovog, zobenog, kokosovog…
- 100 ml kokosove vode
- 2 žlice kokosovog šećera ili drugog sladila – med, agavin sirup..
- 1 žlica organskog kakaa
- 2 žlice kakao zrnca (možete koristiti i komadiće veganske čokolade)
- 100 g malina ili drugog omiljenog bobičastog voća
- nekoliko listića kokosa (nije obavezno)
Priprema:
U odabrani lončić dodajte omiljeno biljno mlijeko, sirovu kvinoju, kokosovu vodu, sladilo i organski kakao. Kuhajte na srednjoj vatri 20-ak minuta uz konstantno miješanje kako kvinoja ne bi zagorjela.
Kašu pretresite u odabranu zdjelicu te dodajte kakao zrnca, maline i listiće kokosa. Možete dodati nekoliko komadića oraha ili badema. U slast!
Ako želite napraviti domaće biljno mlijeko, recepte pronađite ovdje.