Živi zdravo, hrani se zdravo – kupuj na tržnici i ti!

“Uljepšajmo tržnicu” projekt je mladih studentica koje žele popularizirati kupovinu namirnica na tržnici i osvijestiti mlade o važnosti zdrave prehrane. Projekt je nastao u sklopu natječaja “Shoot by youth” na kojem su studentice – Viktorija Klasić, Ivana Bašić i Nives Plander, osvojile prvo mjesto svojim videoprilogom! Nakon osvojene nagrade, odlučile su realizirati projekt i pokazati osječku tržnicu kao kulturno dobro grada koje spaja tradicionalno s modernim. Razgovarali smo s Viktorijom Klasić, jednom od producentica projekta koja nam je pobliže objasnila svoje ideje, motivaciju i ciljeve.

Zašto ste se odlučile za projekt o tržnici?

“Shoot by youth” raspisao je natječaj koji se bazirao na problematici regije iz koje natjecatelji dolaze. Ukupno je bilo tri prijave iz Lijepe naše, a partner je bila Udruga Breza iz Osijeka. Prvo mjesto natječaja “Shoot by youth” uključivalo je financiranje projekta, što nam je zapravo dalo vjetar u leđa i omogućilo da taj projekt i realiziramo. Drugi dio financijskih troškova pokrila je sama tržnica grada Osijeka. Ostvarili smo suradnju s direktoricom tržnice, predstavili joj ideju i same ciljeve projekta. Naš projekt smo odlučile posvetiti osječkoj tržnici jer smatramo da mladi vrlo rijetko kupuju domaće proizvode i često ne prepoznaju sam trud tih proizvođača.

Motivacija je proizašla iz vlastitih želja za inovacijom, odnosno stvaranje mogućnosti i projekata u kojima se možemo kreativno izraziti, ali i doprinijeti razvitku grada, zajednice i okruženju u kojem živimo.

Odabirom ove teme, cilj nam je potaknuti mlade i stvoriti u njima naviku kupovine namirnica lokalnih proizvođača. Želimo razviti svijest kod pojedinca o važnosti zdravog načina života koji prvenstveno započinje zdravom prehranom.

Zašto baš natječaj fotografije?

Fotografijom želimo privući mlade na tržnicu i spojiti tradicionalno s modernim. Smatramo da fotografskim natječajem možemo potaknuti mlade na sudjelovanje te naravno na inovativnost i kreativnost. Mislim da nam je ovo bio pun pogodak jer smo dobili veliki broj fotografija što nas je naravno, oduševilo. Natječaj je bio namijenjen svima koji se osjećaju mlado, nismo stavile dobnu granicu upravo kako bi se uključio što veći broj ljudi. Tema natječaja bila je prikazati zdrav stil života, odnosno autorske fotografije trebale su se voditi motom tržnice: “Živi zdravo, hrani se zdravo”.

Žiri za odabir najboljih fotografskih radova sastojao se od dva fotografa – Tomislav Šilovinac i Krešimir Strahonja, zatim direktorice tržnice – Ivana Davidović te nas tri kao organizatorice projekta. Dobitnici natječaja su Valentina Vujić, Luka Palaveršić i Ana Kizivat.

Imate li ideje za slične projekte u budućnosti?

Želja nam je nastaviti ovaj projekt, podijeliti s ostatkom Hrvatske naše rezultate i dojmove sudionika i posjetioca tržnice. Naravno, ako se prilika ukaže, voljele bi organizirati još projekata u sklopu ovoga. U ovom trenutku u fokusu nam je realizacija ovog projekta do kraja, a za dalje ćemo vidjeti kada dođe vrijeme za to. Osječka tržnica sada će zablistati u novom ruhu, svi radovi koji su bili izloženi 18. veljače, bit će trajno postavljeni te će ih svatko moći vidjeti i uživati u “novom” prostoru stare jezgre grada.

Projekt “Uljepšajmo tržnicu” možete pratiti na službenom Instagram profilu.